X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Gulasz wołowy ze śliwkami i migdałami

Zbliża się niedziela, goście przyjdą z wizytą, a w głowie pustka. Co fajnego przygotować na obiad? Spieszę z pomocą, moja propozycja to gulasz wołowy ze śliwkami i migdałami. Pyszna, szybka, do tego niewymagająca dużo pracy potrawa. Bez wątpienia Twoi goście będą oczarowani, a danie wejdzie na stałe do menu. 

Gulasz wołowy ze śliwkami i migdałami

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 60 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa na gulasz np. z udźca wołowego 
  • 3-4 śliwki 
  • 1 duża cebula
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 korzeń pietruszka
  • 2 marchewki 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki migdałów np. kalifornijskich
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso wołowe dopraw solą i pieprzem. Oprósz mąką, następnie obtocz równomiernie. Obsmaż mięso na połowie oleju do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Następnie wlej bulion, dodaj liść laurowy ziele angielskie oraz posiekany rozmaryn. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Krok 2:

W tym czasie obierz pietruszkę i marchew ze skórki, następnie pokrój w grubszą kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj lub np. przeciśnij przez praskę. Pokrojone warzywa podsmaż na pozostałej oliwie, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3:

Podsmażone warzywa dodaj do mięsa wraz ze śliwkami pokrojonymi w ćwiartki. Całość gotuj na małym ogniu 15-20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podpraż migdały, kiedy ostygną posiekaj je nożem.

Gulasz podawaj posypany prażonymi migdałami z kaszą gryczaną.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również