U nas przygotowania do świąt Bożego Narodzenia powoli wchodzą w kluczową fazę. Choinka stoi już od tygodnia, ciasto na piernik dojrzewa, a zakwas na barszcz powoli się kisi. Dzisiaj mam dla Was kilka świątecznych patentów. Pierwszym jest pomysł na naturalną dekorację stołu. W tym roku użyje naturalnych elementów m. in. gwiazdy betlejemskiej, gałązek świerku oraz ostrokrzewu. Z pewnością powinny ładnie wkomponować się w Bożonarodzeniowy stół. Druga inspiracja jest bez wątpienia kulinarna. W odmętach starych babcinych przepisów znalazłem przepis na najlepsze kotleciki cielęce z chrzanem. Postanowiłem odtworzyć tamten smak. Uznałem, że bez wątpienia idealnie sprawdzi się jako świąteczny obiad.
Składniki:
- 300 g mielonej cielęciny
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko, 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 18 %
- 3 łyżki świeżo utartego chrzanu
- 1 łyżka świeżego tymianku lub np. łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki tłuszczu
- sól, grubo mielony pieprz
Najlepsze kotleciki cielęce z chrzanem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mięso mieszamy w misce, dodajemy jajo, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, sól, pieprz oraz posiekany tymianek. Masę dokładnie mieszamy. Bierzemy porcję masy mięsnej, wkładamy do środku trochę świeżego, utartego chrzanu, formujemy płaskie kotleciki, które wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron. Na koniec dodajemy na patelnię śmietanę i podduszamy kotlety ze śmietaną jeszcze 5 minut.
Najlepsze kotleciki cielęce z chrzanem
Więcej przepisów np. na pyszne dania obiadowe znajdziecie >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.