Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Kotlety mielony z cielęciny
Składniki
- 1 kg cielęciny
- 200 ml wywaru (może być z kostki)
- 1 bułka
- 150 ml mleka
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek mąki
- 4 łyżki masła
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy, osączamy i po pokrojeniu na kawałki przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do mięsa roztopione masło, wywar, jaja, posiekany czosnek, namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułkę (można też bułki nie moczyć tylko dołożyć ją utartą lub pokruszoną), a na końcu sól i pieprz. Wyrabiamy masę bardzo starannie, ew. doprawiamy i odkładamy w chłodne miejsce na godzinę, a nawet na całą noc. Następnego dnia formujemy z masy owalne, lekko spłaszczone kotleciki, obtaczamy je delikatnie w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, najpierw na mocniejszym ogniu, a gdy z obu stron kotlety się zrumienią, zmniejszamy ogień. Można przełożyć je do żaroodpornego naczynia i trzymać w ciepłym piekarniku, żeby doszły. Mięso cielęce jest delikatne i nie należy go w trakcie formowania kotletów, czy klopsów zanadto ściskać, wtedy kotlety są delikatniejsze.