Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Kotlety mielone z wołowiny
Składniki
- 1 kg wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta rozmarynu
- 3 jajka
- 5 łyżek drobno zmielonej tartej bułki
- 3 łyżki tłuszczu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki i po opłukaniu i osuszeniu mielimy. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i czosnek, roztrzepane jaja, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Następnie z masy mięsnej formujemy ładne, owalne kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w drobnej tartej bułce i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Trzeba pamiętać, żeby na początku smażyć kotlety na mocniejszym, a gdy się zarumienią z obu stron, na słabszym ogniu. Kotlety w sumie smażymy około 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu przykrywamy patelnię na parę minut, żeby kotlety nabrały soczystości.