X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina

Kotlety mielone z wołowiny

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta rozmarynu
  • 3 jajka
  • 5 łyżek drobno zmielonej tartej bułki
  • 3 łyżki tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki i po opłukaniu i osuszeniu mielimy. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i czosnek, roztrzepane jaja, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Następnie z masy mięsnej formujemy ładne, owalne kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w drobnej tartej bułce i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Trzeba pamiętać, żeby na początku smażyć kotlety na mocniejszym, a gdy się zarumienią z obu stron, na słabszym ogniu. Kotlety w sumie smażymy około 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu przykrywamy patelnię na parę minut, żeby kotlety nabrały soczystości.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również