Bakłażan faszerowany wołowiną to danie, za którym przepada cała rodzina Kuroniów. Przygotowujemy je często na niedzielny obiad, zazwyczaj nadziewane wołowiną i warzywami, ale bez wątpienia dobrze sprawdzi się wieprzowina lub wołowina. Oberżyna to warzywo, które kochają weganie i wegetarianie, dlatego farsz można przygotować w wersji bezmięsnej. Inne nazwy bakłażana to gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman 🙂 Pamiętajcie to warzywo kocha oliwę z oliwek.
Bakłażan faszerowany wołowiną – przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 bakłażany
- 300 g mielonej np. wołowiny
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
- 5 łyżek sosu do steków i burgerów, ja wybrałem Roleskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze dwa średniej wielkości bakłażany obierz, zostawiając parę pasków skórki. Dzięki temu warzywa nie będą się rozpadały podczas pieczenia i faszerowania. Następnie nakłuj oberżyny widelcem lub szpikulcem, pozwoli to uciec nadmiarowi wilgoci i równomiernie się upiec.
Krok 2:
Po drugie bakłażany polej połową oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz 30 minut w 210°C „góra – dół”.
Krok 3:
Warzywa cebulę, paprykę, pomidor pokrój w kostkę. Następnie czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 4:
Na pozostałej oliwie podsmaż wołowinę. Kiedy zacznie skwierczeć i ładnie się zrumieni dodaj cebulę, następnie paprykę. Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj czosnek, przyprawy oraz sos. Duś na małym ogniu kilka minut, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Krok 5:
Bakłażany wyjmij z piekarnika. Za pomocą widelca zrób kieszeń na farsz. Pamiętaj, aby skórkę rozerwać tylko z góry, nie przerwij dolnej warstwy.
Krok 6:
Warzywa napełnij farszem. Przed włożeniem do piekarnika bakłażany możesz posypać serem. Ja wybrałem parmezan, ale może to być Twój ulubiony rodzaj żółtego sera, fety lub mozzarelli. Na koniec zapiekaj 15-20 minut w 180°C „góra – dół”
Bakłażan faszerowany wołowiną podałem z ryżem z dodatkami. Ale zamiast tego możesz przygotować na przykład klasyczną sałatkę grecką.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie i Facebooku.