X

Czego szukasz?

Przepis

Bakłażan faszerowany wołowiną to danie, za którym przepada cała rodzina Kuroniów. Przygotowujemy je często na niedzielny obiad, zazwyczaj nadziewane wołowiną i warzywami, ale bez wątpienia dobrze sprawdzi się wieprzowina lub wołowina. Oberżyna to warzywo, które kochają weganie i wegetarianie, dlatego farsz można przygotować w wersji bezmięsnej. Inne nazwy bakłażana to gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman 🙂 Pamiętajcie to warzywo kocha oliwę z oliwek.

Bakłażan faszerowany wołowiną – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 300 g mielonej np. wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
  • 5 łyżek sosu do steków i burgerów, ja wybrałem Roleskiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze dwa średniej wielkości bakłażany obierz, zostawiając parę pasków skórki. Dzięki temu warzywa nie będą się rozpadały podczas pieczenia i faszerowania. Następnie nakłuj oberżyny widelcem lub szpikulcem, pozwoli to uciec nadmiarowi wilgoci i równomiernie się upiec.

Krok 2:

Po drugie bakłażany polej połową oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz 30 minut w 210°C „góra – dół”.

Krok 3:

Warzywa cebulę, paprykę, pomidor pokrój w kostkę. Następnie czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 4:

Na pozostałej oliwie podsmaż wołowinę. Kiedy zacznie skwierczeć i ładnie się zrumieni dodaj cebulę, następnie paprykę. Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj czosnek, przyprawy oraz sos. Duś na małym ogniu kilka minut, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5:

Bakłażany wyjmij z piekarnika. Za pomocą widelca zrób kieszeń na farsz. Pamiętaj, aby skórkę rozerwać tylko z góry, nie przerwij dolnej warstwy.

Krok 6:

Warzywa napełnij farszem. Przed włożeniem do piekarnika bakłażany możesz posypać serem. Ja wybrałem parmezan, ale może to być Twój ulubiony rodzaj żółtego sera, fety lub mozzarelli. Na koniec zapiekaj 15-20 minut w 180°C „góra – dół”

Bakłażan faszerowany wołowiną podałem z ryżem z dodatkami. Ale zamiast tego możesz przygotować na przykład klasyczną sałatkę grecką.

Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie i Facebooku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również