Bakłażan faszerowany wołowiną to danie, za którym przepada cała rodzina Kuroniów. Przygotowujemy je często na niedzielny obiad, zazwyczaj nadziewane wołowiną i warzywami ale równie dobrze sprawdzi się wieprzowina lub wołowina. Oberżyna to warzywo, które kochają weganie i wegetarianie, dlatego farsz można przygotować w wersji bezmięsnej. Inne nazwy bakłażana to gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman 🙂 Pamiętajcie to warzywo kocha oliwę z oliwek.
Bakłażan faszerowany wołowiną – przepis krok po kroku
Dwa średniej wielkości bakłażany obierz, zostawiając parę pasków skórki. Dzięki temu warzywa nie będą się rozpadały podczas pieczenia i faszerowania. Nakłuj oberżyny widelcem lub szpikulcem, pozwoli to uciec nadmiarowi wilgoci i równomiernie się upiec.
Krok 2:
Bakłażany polej połową oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz 30 minut w 210°C „góra – dół”.
Krok 3:
Warzywa cebulę, paprykę, pomidor pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 4:
Na pozostałej oliwie podsmaż wołowinę. Kiedy zacznie skwierczeć i ładnie się zrumieni dodaj cebulę i paprykę. Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj czosnek, przyprawy oraz sos. Duś na małym ogniu kilka minut, pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Krok 5:
Bakłażany wyjmij z piekarnika. Za pomocą widelca zrób kieszeń na farsz. Pamiętaj aby skórkę rozerwać tylko z góry, nie przerwij dolnej warstwy.
Krok 6:
Warzywa napełnij farszem. Przed włożeniem do piekarnika bakłażany możesz posypać serem. Ja wybrałem parmezan, ale może to być Twój ulubiony rodzaj żółtego sera, fety lub mozzarelli. Zapiekaj 15-20 minut w 180°C „góra – dół”
Bakłażan faszerowany wołowiną podałem z ryżem z dodatkami. Ale zamiast tego możesz przygotować na przykład klasyczną sałatkę grecką.
Smacznego!!!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.