Wieprzowina
Wieprzowina słodko – kwaśna
Składniki
- pół kg schabu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- po 25 dag marchewki i mrożonej zielonej fasolki
- 1 strąk żółtej papryki
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1 cebula
- szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml octu ryżowego lub sok z cytryny
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz pieprzem. Marchewki i cebulę obierz. Marchewki pokrój w słupki, cebulę w piórka, a plastry ananasa na kawałeczki. Paprykę przetnij wzdłuż na pół, usuń środki z pestkami, strąk opłucz, pokrój w paseczki. W rondelku mocno rozgrzej olej wymieszany z olejem sezamowym. Wrzuć kostki schabu, stale mieszając smaż na złoty kolor. Mięso wyjmij, osacz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz solą. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj słupki marchewki, mieszając smaż 1-2 minut wrzuć kawałki ananasa i fasolkę, wlej bulion, zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem ryżowym oraz sosem sojowym i sosem chili. Gotuj pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Do rondla włóż mięso, całość pogrzej. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.