Dania główneDróbPotrawy z grilla
Grillowany kurczak gyros z warzywami
Chociaż sezon grillowy jeszcze się nie rozpoczął, postanowiłem dzisiaj na obiad przygotować wszystko z rusztu. Warzywa w połączeniu z piersią z kurczaka z dodatkiem sosu to bez wątpienia idealny zestaw. Nie musisz czekać na sezon grillowy żeby przygotować sobie taki obiad, wystarczy domowy grill elektryczny lub patelnia grillowa.
Grillowany kurczak gyros z warzywami
Składniki:
Kurczak:
- 450 g piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Warzywa:
- 1 batat
- cukinia średniej wielkości
- papryka czerwona
- średniej wielkości cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sos:
- 200 ml gęstego jogurtu
- łyżeczka płynnego miodu np. lipowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka płaska curry
- sól, szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Krok 1:
Pierś z kurczaka umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie pierś marynuj w przyprawie gyros z dodatkiem oliwy.
Krok 2:
Batata dokładnie umyj i osusz, pokrój w plastry grubości pół centymetra. Paprykę w duże kawałki, następnie cukinie w krążki. Cebule podziel na ćwiartki. Warzywa przełóż do miski, polej oliwą, dodaj przyprawę gyros, czosnek oraz sól i pieprz. Na koniec dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Grill rozłóż na płasko, składniki rozłóż równomiernie. Następnie warzywa grilluj po 2-3 minuty z każdej strony, więcej czasu potrzebuje tylko batat. Pierś opiekaj około 5-6 minut na stronę.
Krok 4:
Jogurt wymieszaj z miodem, posiekanym ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki, curry oraz solą i ostrą papryką. Następnie dokładnie wymieszaj.
Ułóż warzywa na talerzu. Kurczaka pokrój w paski, połóż na warzywach, na koniec dodaj sos.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<