Przepis
Wieprzowina
Karbonadle
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 bułka,
- 1jajko,
- 1 łyżka zielonej pietruszki,sól,pieprz ,
- 10 dag sera ostrego6 pieczarek,
- 4 dag masła,olej do smażenia,papryka mielona.
Sposób przygotowania
Wyrobić mięso mielone z dodatkiem namoczonej i odciśniętej bułki, jajkiem, zieloną pietruszką i przyprawami. Uformować okrągłe kotlety. Obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć. Na usmażone kotlety położyć po krążku sera. Na ser plasterki umytych pieczarek, oprószyć mieloną papryką. Na każdy kotlet położyć masło i na kilka minut przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika. Potrawa gotowa jest gdy ser zaczyna spływać z kotletów.Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.