X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami to alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Dodatek podsmażonych grzybów sprawia, że danie smakuje bardziej szlachetnie. Natomiast delikatnie kremowa musztarda stołowa, wspaniale współgra i podkreśla smak wieprzowiny. Mielone z pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań obiadowych na szybko.

Kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g mielone mięsa wieprzowego np. szynki lub łopatki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej, ja wybrałem tą od Roleskiego
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • sól, czarny pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów
  • olej roślinny do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na patelni roztop masło, kiedy zacznie się pienić wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zrumieni dodaj pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Grzyby dopraw solą i czarnym pieprzem, smaż aż z patelni odparuje nadmiar wody. Podsmażoną cebulę z pieczarkami ostudź, dodaj do mięsa.

Krok 2:

Dodaj pozostałe składniki: musztardę stołową, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, sól, czarny pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrób rękoma, aż stanie się jednolita. Uformuj kotlety, aby łatwiej nadawało się kształt można to robić zwilżonymi wodą lub olejem rękoma.

Krok 3:

Uformowane kotlety obtocz w  mące pszennej, otrząśnij z nadmiaru mąki. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, bądź smalcu, po 2-3 minuty z każdej strony. Kotlety mielone z pieczarkami podałem z smażonymi cząstkami ziemniaków i brokułem z masłem ziołowym.

Po więcej inspiracji na dania z wieprzowiny zapraszam TUTAJ!!!

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Elizabeth

    Dziś zrobiłam na obiad, Obłęd świetna alternatywa dla zwykłych mielonych, mój mąż który nie przepada za zwykłym kotletem mielonym zachwycał się tą wersja z pieczarkami. Tak więc polecam i wchodzi to danie na stałe do naszego menu.

    • Jakub Kuroń

      Elizabeth,

      Bardzo dziękuję za komentarz i mam nadzieję do zobaczenia 🙂

      Miłego Weekendu!!!

Sprawdź również