Dania główneWieprzowina
Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami to alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Dodatek podsmażonych grzybów sprawia, że danie smakuje bardziej szlachetnie. Natomiast delikatnie kremowa musztarda stołowa, bez wątpienia wspaniale współgra i podkreśla smak wieprzowiny. Mielone z pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań obiadowych na szybko.
Kotlety mielone z pieczarkami
Składniki:
- 500 g mielone mięsa wieprzowego np. szynki lub łopatki
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 2 łyżeczki musztardy stołowej, ja wybrałem tą od Roleskiego
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- sól, czarny pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów
- olej roślinny do smażenia kotletów np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze na patelni roztop masło, kiedy zacznie się pienić wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zrumieni dodaj pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Grzyby dopraw solą i czarnym pieprzem, następnie smaż aż z patelni odparuje nadmiar wody. Podsmażoną cebulę z pieczarkami ostudź, dodaj do mięsa.
Krok 2:
Po drugie dodaj pozostałe składniki: musztardę stołową, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, sól, jajko i czarny pieprz do smaku. Następnie masę dokładnie wyrób rękoma, aż stanie się jednolita. Uformuj kotlety, aby łatwiej nadawało się kształt można to robić zwilżonymi wodą lub olejem rękoma.
Krok 3:
Uformowane kotlety obtocz w mące pszennej, następnie otrząśnij z nadmiaru mąki. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, bądź smalcu, po 2-3 minuty z każdej strony.
Kotlety mielone z pieczarkami podałem z smażonymi cząstkami ziemniaków i brokułem z masłem ziołowym.
Po więcej inspiracji na dania z wieprzowiny zapraszam TUTAJ!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.
To ja robię podobnie tylko na patelni podsmażam pieczarki z cebulą i zostawiam do wystygnięcia. Mielone do miski sól pieprz i słodka papryka. Najważniejsze dobrze wyrobić mięso (wołowe, wieprzowe jak kto lubi) do tego woda mineralna gazowana i wbijam jajko a dokładnie samo żółtko (Nie podaje ile czego bo zależy ile mamy mięsa). Potem dodaje z patelni cebulę i pieczarki i dobrze wymieszać. Nagrzewam piekarnik do 180 C i piecze 40 min w połowie przewracam na drugą stronę. Wszystkim bardzo smakuje od lat zresztą tak się uczyłem w szkole gastronomicznej jak i na kuchni na praktykach. Pozdrawiam
Przepis brzmi świetnie! Najfajniej jak całej rodzinie smakuje 🙂 Pozdrawiam
Miło mi powiedzieć że zrobiłam z przepisu mielone i są bardzo dobre ismakuja i są lepsze niż zwykle i to nie moje ostatnie danie które mam zamias wypróbować dziękuję i polecam wszystkim
Pycha,zawsze robię tylko potrawy z Pana przepisów, dziś znowu strzał w 10:)
Rzadko komentuję jakieś przepisy, ale wspomnienie mielonych, które zaserwowałam dzisiaj rodzince, kazało mi tutaj wrócić… Serdecznie dziękuję za przepis na najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam w życiu! Delikatne, soczyste, idealnie doprawione. Nie zrobię już innych!
Dziękuję, miód na moje uszy!
Dzień dobry, nie dodaje Pan jajka do tych kotletów ? Pozdrawiam
dodaj 1 jajko.
Będę robila te kotlety,czy mogę użyć mięsa wołowego i z indyka?Pozdrawiam
Jasne, że tak 🙂
Dziś zrobiłam na obiad, Obłęd świetna alternatywa dla zwykłych mielonych, mój mąż który nie przepada za zwykłym kotletem mielonym zachwycał się tą wersja z pieczarkami. Tak więc polecam i wchodzi to danie na stałe do naszego menu.
Elizabeth,
Bardzo dziękuję za komentarz i mam nadzieję do zobaczenia 🙂
Miłego Weekendu!!!