X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami to alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Dodatek podsmażonych grzybów sprawia, że danie smakuje bardziej szlachetnie. Natomiast delikatnie kremowa musztarda stołowa, bez wątpienia wspaniale współgra i podkreśla smak wieprzowiny. Mielone z pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań obiadowych na szybko.

Kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g mielone mięsa wieprzowego np. szynki lub łopatki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej, ja wybrałem tą od Roleskiego
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • sól, czarny pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów
  • olej roślinny do smażenia kotletów np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze na patelni roztop masło, kiedy zacznie się pienić wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zrumieni dodaj pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Grzyby dopraw solą i czarnym pieprzem, następnie smaż aż z patelni odparuje nadmiar wody. Podsmażoną cebulę z pieczarkami ostudź, dodaj do mięsa.

Krok 2:

Po drugie dodaj pozostałe składniki: musztardę stołową, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, sól, jajko i czarny pieprz do smaku. Następnie masę dokładnie wyrób rękoma, aż stanie się jednolita. Uformuj kotlety, aby łatwiej nadawało się kształt można to robić zwilżonymi wodą lub olejem rękoma.

Krok 3:

Uformowane kotlety obtocz w  mące pszennej, następnie otrząśnij z nadmiaru mąki. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, bądź smalcu, po 2-3 minuty z każdej strony.

Kotlety mielone z pieczarkami podałem z smażonymi cząstkami ziemniaków i brokułem z masłem ziołowym.

Po więcej inspiracji na dania z wieprzowiny zapraszam TUTAJ!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. To ja robię podobnie tylko na patelni podsmażam pieczarki z cebulą i zostawiam do wystygnięcia. Mielone do miski sól pieprz i słodka papryka. Najważniejsze dobrze wyrobić mięso (wołowe, wieprzowe jak kto lubi) do tego woda mineralna gazowana i wbijam jajko a dokładnie samo żółtko (Nie podaje ile czego bo zależy ile mamy mięsa). Potem dodaje z patelni cebulę i pieczarki i dobrze wymieszać. Nagrzewam piekarnik do 180 C i piecze 40 min w połowie przewracam na drugą stronę. Wszystkim bardzo smakuje od lat zresztą tak się uczyłem w szkole gastronomicznej jak i na kuchni na praktykach. Pozdrawiam

  2. Miło mi powiedzieć że zrobiłam z przepisu mielone i są bardzo dobre ismakuja i są lepsze niż zwykle i to nie moje ostatnie danie które mam zamias wypróbować dziękuję i polecam wszystkim

  3. Pycha,zawsze robię tylko potrawy z Pana przepisów, dziś znowu strzał w 10:)

  4. Rzadko komentuję jakieś przepisy, ale wspomnienie mielonych, które zaserwowałam dzisiaj rodzince, kazało mi tutaj wrócić… Serdecznie dziękuję za przepis na najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam w życiu! Delikatne, soczyste, idealnie doprawione. Nie zrobię już innych!

  5. Dzień dobry, nie dodaje Pan jajka do tych kotletów ? Pozdrawiam

  6. Będę robila te kotlety,czy mogę użyć mięsa wołowego i z indyka?Pozdrawiam

  7. Dziś zrobiłam na obiad, Obłęd świetna alternatywa dla zwykłych mielonych, mój mąż który nie przepada za zwykłym kotletem mielonym zachwycał się tą wersja z pieczarkami. Tak więc polecam i wchodzi to danie na stałe do naszego menu.

Sprawdź również