Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby
Śledź w oleju
Śledź w oleju to chyba najpopularniejsza wersja tej ryby. Myślę, że większość z Was próbowała tego postnego przysmaku. Śledzie w oleju z powodzeniem można kupić w sklepie przez cały rok. Ale nie ma to jak śledzik przygotowany w domu. I właśnie z przepisem na śledzia w oleju przychodzę do Was dzisiaj. Zapraszam do czytania i koniecznie dajcie znać jak Wam smakował!
Śledź w oleju
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych w oleju
- 2 małe cebule
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 300 ml oleju roślinnego np. słonecznikowy
- 100 ml oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie dokładnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki, ok 3 cm szerokości. Odstaw na bok.
Krok 2:
Po drugie cebule pokrój w drobne piórka. Następnie pokrojonego śledzia dokładnie wymieszaj z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim.
Krok 3:
Przygotowane składniki przełóż do słoika, następnie zalej dwoma rodzajami oleju. Na koniec odstaw do lodówki, najlepsze są następnego dnia jak już wszystkie składniki się „przegryzą”.
Więcej inspiracji na pyszne śledzie oraz inne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i na mojego Facebooka.
Składniki: 600 g śledzia w oleju. Wymocz go jak za słony i zalej olejem. Bez dalszego komentarza.
Śledź w oleju zazwyczaj jest bardzo słony. Zasypany jest solą i zalany olejem, aby się nie popsuł.Trzeba go wymoczyć w wodzie następnie zalać świeżym najlepiej tłoczonym na zimno olejem.