X

Czego szukasz?

Przepis

Śledź w oleju to chyba najpopularniejsza wersja tej ryby. Myślę, że większość z Was próbowała tego postnego przysmaku. Śledzie w oleju z powodzeniem można kupić w sklepie przez cały rok. Ale nie ma to jak śledzik przygotowany w domu. I właśnie z przepisem na śledzia w oleju przychodzę do Was dzisiaj. Zapraszam do czytania i koniecznie dajcie znać jak Wam smakował!

Śledź w oleju

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 małe cebule
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml oleju roślinnego np. słonecznikowy
  • 100 ml oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie dokładnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki, ok 3 cm szerokości. Odstaw na bok. 

Krok 2:

Po drugie cebule pokrój w drobne piórka. Następnie pokrojonego śledzia dokładnie wymieszaj z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim.

Krok 3:

Przygotowane składniki przełóż do słoika, następnie zalej dwoma rodzajami oleju. Na koniec odstaw do lodówki, najlepsze są następnego dnia jak już wszystkie składniki się „przegryzą”.

Więcej inspiracji na pyszne śledzie oraz inne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i na mojego Facebooka

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Składniki: 600 g śledzia w oleju. Wymocz go jak za słony i zalej olejem. Bez dalszego komentarza.

Sprawdź również