Przepis
Składniki
- 300 g tuńczyka (może być tuńczyk w sosie własnym – wtedy używamy oliwy z oliwek, która uwypukli smak
- i aromat potrawy)
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany lub jogurtu
- 100 g startego ostrego, żółtego sera
- 2 sparzone i obrane pomidory
- świeże zioła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na oleju przesmażamy poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka bez sosu. Całość podduszamy około 5 minut. Zalewamy śmietaną lub jogurtem i dodajemy pokrojone pomidory, zagotowujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Potrawą zalewamy ugotowany w dużej ilości wody i odcedzony makaron spaghetti. Gorącą potrawę posypujemy żółtym serem i dekorujemy świeżymi ziołami.