Składniki
- 1,5 kg chudej wieprzowiny
- 1 cebula
- 3–4 łyżki smalcu
- sól
#Marynata - sok z 1 cytryny
- po 10 ziaren: ziela angielskiego i pieprzu
- 20 jagód jałowca
- 4 liście laurowe, 2 goździki
- 2 cebule
- 100–150 ml białego wytrawnego wina
#Sos - 1 łyżeczka mąki
- 350–400 ml wywaru (może być z kostki)
- 1 łyżka powideł śliwkowych, a najlepiej marmolady głogowej
Sposób przygotowania
Przygotowujemy marynatę: rozgniatamy jagody jałowca, cebulę kroimy w plastry i obkładamy nią wieprzowinę ułożoną w kamiennym lub szklanym naczyniu. Wino, sok z cytryny, przyprawy – gotujemy i wrzącą marynatą zalewamy wieprzowinę. Następnie marynujemy mięso w chłodnym miejscu przez 4 dni, co 12 godzin obracając je na drugą stronę. Po upływie czterech dni wyjmujemy mięso, nacieramy je solą, a po godzinie obsmażamy na rozgrzanym smalcu z wszystkich stron. Przekładamy mięso do brytfanki, zalewamy smalcem i pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku, polewając je od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem. Po 40 minutach dodajemy obraną i pokrojoną cebulę. Gdy mięso będzie miękkie przyrządzamy sos: dodajemy do brytfanki łyżeczkę mąki, przecedzoną marynatę z mięsa, a na koniec łyżkę powideł lub marmolady głogowej i wywaru. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Mięso podajemy z kaszą gryczaną i buraczkami, pokrojone w plastry i polane sosem.