Przepis
DziczyznaPotrawy mięsne
Zając lub królik w pomidorach
Składniki
- 1 sprawiony królik lub zając (1,5–2 kg)
- 800 g pomidorów
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- pół główki czosnku
- 6 łyżek oleju lub oliwy
Sposób przygotowania
Zająca lub królika myjemy, osuszamy i dzielimy na części i obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się zarumieni, przekładamy je do rondelka i zalewamy winem. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy, czosnek obieramy i rozgniatamy, rozmaryn (same igły) siekamy. Wszystkie składniki dodajemy do rondelka z mięsem i winem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 50-60 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.