Dania główneWołowina, Cielęcina
Wołowina po burgundzku Macieja Kuronia
Wołowina to fantastyczne mięso, a wołowina po burgundzku to jedna z moich ulubionych wersji tego mięsa. Wołowinę zawsze kupuję w dobrym sklepie mięsnym, żeby mieć pewność, że będzie świeże, a dzięki temu miękkie. Poniżej czeka na Was przepis na pyszny gulasz, jestem pewny, że Wam zasmakuje!
Wołowina po burgundzku Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg wołowiny – rozbratel lub np. pierwsza krzyżowa
- 200 g pokrojonej w paseczki szynki wędzonej
- 500 g małych ziemniaków
- 100 ml brandy
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 250 ml bulionu np. wołowego
- 50 g przecieru pomidorowego
- 250 g małych pieczarek
- 1 cebula, 20 małych cebulek (szalotek)
- 2 ząbki czosnku, 1 marchewka
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Saszetka ziołowa
- zawinąć w gazę i uwiązać na długiej nitce liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 3 gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso oczyszczone, umyte i osuszone pokrój w kostkę (3– 4 cm), skrop połową brandy, następnie wymieszaj i odstaw przykryte na 2– 5 godzin.
Krok 2:
W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju, następnie włóż mięso i obsmaż przez 5 minut na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz cebulę. Oprósz mąką i smaż jeszcze chwilę. Polej resztą brandy i chwilę mieszaj.
Krok 3:
Dolej wino, wywar, dodaj posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, saszetkę ziołową, dopraw solą i pieprzem, następnie przykryj i duś na małym ogniu przez ponad godzinę.
Krok 4:
Pokrojoną w paseczki szynkę wrzuć na patelnię, na której wcześniej rozgrzałeś łyżkę oleju, przesmaż i łyżką cedzakową przełóż do mięsa.
Krok 5:
Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Małe cebulki obierz i razem z pieczarkami usmaż na tłuszczu z szynki. Dodaj do mięsa, następnie wszystko razem duś jeszcze 30– 40 minut.
Krok 6:
W tym czasie obierz ziemniaki, umyj, przekrój na pół i zagotuj. Po 5 minutach odcedź, wymieszaj z resztą masła, przełóż do żaroodpornego naczynia. Na koniec wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°.
Upieczone ziemniaki dodajemy do wołowiny i serwujemy danie posypane pietruszką.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<