X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Żołądki drobiowe duszone w winie

Składniki

  • 1/2 kg żołądków drobiowych
  • 1 główka posiekanego czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka czystego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu
  • 1 łyżka ukwaszonej kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania

Żołądki dokładnie oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju z 1 łyżeczką masła i obsmażamy żołądki z wszystkich stron. Zmniejszamy temperaturę i dusimy żołądki pod przykryciem podlewając winem zmieszanym z bulionem, aż mięso będzie miękkie (około 3 godzin). Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostały olej wraz z masłem i lekko podsmażamy posiekany czosnek wraz z zielonym pieprzem i majerankiem. W połowie duszenia, dodajemy przygotowany uprzednio czosnek z pieprzem i majerankiem. Na koniec duszenia dodajemy zahartowaną śmietanę w celu zagęszczenia sosu. Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również