Przepis
Składniki
- 1/2 kg żołądków drobiowych
- 1 główka posiekanego czosnku
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka czystego bulionu warzywnego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu
- 1 łyżka ukwaszonej kremówki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Żołądki dokładnie oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju z 1 łyżeczką masła i obsmażamy żołądki z wszystkich stron. Zmniejszamy temperaturę i dusimy żołądki pod przykryciem podlewając winem zmieszanym z bulionem, aż mięso będzie miękkie (około 3 godzin). Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostały olej wraz z masłem i lekko podsmażamy posiekany czosnek wraz z zielonym pieprzem i majerankiem. W połowie duszenia, dodajemy przygotowany uprzednio czosnek z pieprzem i majerankiem. Na koniec duszenia dodajemy zahartowaną śmietanę w celu zagęszczenia sosu. Smacznego