X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Cantuccini – Włoskie ciasteczka migdałowe

Cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z regionu Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrusowy, cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie. W wersji spolszczonej polecam moczyć w mleku.

Cantuccini – Włoskie ciasteczka migdałowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 -150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150 g migdałów najlepiej w skórce
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Najlepsze będzie mieszadło w kształcie litery „K”.

Krok 2:

Następnie z powstałego ciasta uformuj trzy ruloniki o średnicy około 3-4 cm i delikatnie je spłaszcz. Spłaszczone rulony przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3:

Piecz 30 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe placki pokrój ukośnie na mniejsze ciasteczka i dopiekaj dodatkowe 15 minut w 170 °C.

Poczekaj aż wystygną i można jeść lub przełożyć do puszki, ewentualnie słoika. Mi najlepiej smakują zamoczone w kawie lub mleku. Włosi natomiast takie ciastka najczęściej jedzą moczone w słodkim ciężkim winie podobnym do naszego miodu pitnego.

—>TUTAJ<— Znajdziecie więcej inspiracji na ciastka i ciasta.

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również