Ciasta i ciastka
Cantuccini – Włoskie ciasteczka migdałowe
Cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z regionu Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrusowy, cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub np. kawie. W wersji spolszczonej polecam moczyć w mleku.
CANTUCCINI – Włoskie ciasteczka migdałowe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g -150 g cukru np. trzcinowego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150 g migdałów najlepiej w skórce
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Cantuccini
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą ręcznie lub np. za pomocą robota planetarnego. Najlepsze będzie mieszadło w kształcie litery „K”.
Krok 2:
Następnie z powstałego ciasta uformuj trzy ruloniki o średnicy około 3-4 cm, następnie delikatnie je spłaszcz. Spłaszczone rulony przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3:
Piecz 30 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe placki pokrój ukośnie na mniejsze ciasteczka. Następnie dopiekaj dodatkowe 15 minut w 170 °C.
Poczekaj aż wystygną i można jeść lub przełożyć do puszki, ewentualnie słoika. Mi najlepiej smakują zamoczone w kawie lub mleku. Włosi natomiast takie ciastka najczęściej jedzą moczone w słodkim ciężkim winie podobnym do naszego miodu pitnego.
Cantuccini
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Uwielbiam migdały… Można zamienić Mąkę pszenną na orkiszową?
Jasne 🙂