Wieprzowina
Knedlo-vepro-zelo, czyli mięso wieprzowe z knedlikiem i kapustą
Składniki
- 1kg mięsa wieprzowego: łopatka, karkówka, schab
- 100 ml oleju
- 2 szklanki wywaru drobiowego (może być z kostki)
- po 1 łyżce mąki i masła na zasmażkę
- sól, kminek mielony
- 1 główka kapusty
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- sól, cukier, ocet, kminek
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy kminkiem. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce, w tym czasie przygotowujemy knedlika i kapustę. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju w sporym garnku, dorzucamy kapustę i podsmażamy razem przez 5 minut. Dolewamy 150 ml wody i dusimy do miękkości pod przykryciem. Dosypujemy kminek, sól i cukier. Na koniec dolewamy kilka łyżek octu. Gdy uznamy, że kapusta jest doprawiona oprószamy kapustę mąką, mieszamy i odstawiamy. Teraz przystępujemy do przyrządzenia mięsa. Rozgrzewamy olej na patelni lub w rondlu i obsmażamy mięso z wszystkich stron. Podlewamy wywarem drobiowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny w temp. 180-200°C podlewając mięso od czasu do czasu wywarem. Na patelni rozpuszczamy masło, zasmażamy w nim mąkę i dolewamy sos z brytfanki. Mieszamy żeby nie było grudek, ew. doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z knedlikiem pokrojonym w plastry i z kapustą. Polewamy sosem