Przepis
Przekąski na zimno
Utopenec
Składniki
Ilość składników na 1 słoik:
- 700 g serdelków lub innych grubych parówek (oryginalnie w czeskim przepisie są to spekacky)
- 100 g cebuli
- 100 g papryki
Zalewa:
- woda
- ocet
- sól, pieprz w ziarenkach, papryka ostra i słodka, chili,
- czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, gorczyca itp.
Sposób przygotowania
Serdelki, po obraniu z folii nadkrajamy wzdłuż. Do środka wkładamy talarek cebuli i krążek papryki, a następnie spinamy wykałaczką. Tak przygotowane utopence wkładamy do słoika, zasypujemy pozostałą cebulą i papryką pokrojoną w kostkę, a następnie zalewamy przygotowaną zaprawą. Zalewę przygotowujemy z wody i octu mieszanych w stosunku 1:3 (np. 3 szklanki wody i jedna octu), ewentualnie więcej wody, przy słabszej zalewie. Dodajemy do niej wszelkie przyprawy wymienione w składnikach i te jakie jeszcze uznamy za stosowne. Zagotowujemy i po przestudzeniu zalewamy słoik z utopencami. Tak przygotowane serdelki pozostawiamy w słoju przez trzy dni, potem wyjmujemy je z zalewy i przechowujemy w lodówce.