Przepisy Thermomix
Muffinki marchewkowe z kremowym serkiem (Thermomix)
Składniki
Babeczki
- 250 g marchewki pokrojonej na 4 cm kawałki
- 140 g cukru lub 0,5 szklanki miodu
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
- ew. 1 szklanka orzechów włoskich
Krem z serka
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g serka typu Philadelphia
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Grzanie góra- dół.
2. Do naczynia miksującego włóż orzechy. Miksuj 4 s/ obr. 5 Następnie przesyp je do miski i odstaw na bok.
3. Do misy włóż marchewkę. Rozdrobnij 10 s / obr. 5 Kopystką zsuń marchewkę ze ścianek na dno naczynia.
4. Do rozdrobnionej marchewki dodaj resztę składników. Orzechy, cukier, jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej, cynamon i szczyptę soli. Mieszaj 20 s / obr
5. Gotową masę przełóż do papilotek. Piecz 25 minut w 180°C góra-dół.
Krem z serka
1. Do czystego i osuszonego naczynia włóż wszystkie składniki kremu. Następnie miksuj 30 s /obr. 4
2. Gotową masę schłódź w lodówce przez ok 20 minut.
3. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego nakładaj krem na ostudzone muffinki. Dekoruj ulubionymi owocami lub kwiatami jadalnymi.
W jakiej temperaturze piec ?
Temperatura podana jest w 1 pkt. czyli 180°C góra-dół i jest to temperatura pieczenia.
Pozdrawiam
Muffinki są przepyszne. Brakuje informacji o wysokości obrotów w punkcie 4 przy wykonywaniu ciasta (powinno być 5 obr.).