X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisy

Młoda kapusta z koperkiem na ciepło

Niedawno podrzuciłem Wam przepis na surówkę z młodej kapusty, tym razem na waszych stołach rządzić będzie młoda kapusta z koperkiem na ciepło.

Nie wiem jak wy ale w równym stopniu czekam na wiosnę, słońce i temperaturę w okolicach 20°C jak na szparagi, szczaw , kurki oraz oczywiście młodą kapustkę. Aż ciężko się powstrzymać aby nie skusić się wcześniej na szklarniowe, czy zagraniczne wersje.

Wiele osób przyrządza tą potrawę na jasno, ja wolę opcję z pomidorami. Kwasowość pomidorów fantastycznie łączy się ze słodyczą młodej kapustki. Wyśmienicie smakuje z młodymi ziemniakami  i na przykład z jajkiem sadzonym. Może to być samodzielne danie lub dodatek do kotleta schabowego.

Młoda kapusta z koperkiem na ciepło to prawdziwa rewelka a jej przygotowanie nie zajmie wam niż 40 minut. Można też przygotować z młodej kapustki bigos ale o tym w następnym wpisie.

 

Młoda kapusta z koperkiem na ciepło

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (1,2 kg)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka cukru

 

Kapustę poszatkuj ale niezbyt drobno, aby nie rozpadła się całkowicie podczas gotowania jak wyżej na zdjęciu. 

 

W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plastry. Smaż na średnim ogniu około 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli.

 

Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę, podsmaż chwilę często mieszając.

 

Następnie wlej 200ml wody, przykryj pokrywką duś przez 15 minut na małym ogniu.

 

 Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy sól, pieprz oraz cukier. Podgrzewaj całość przez 10 minut na małym ogniu.

 

Wsyp posiekany koperek. Wymieszaj, odstaw na 5 minut aż smaki się połączą. Jeżeli płynu jest za dużo można zagęścić zasmażką.

 

 

SMACZNEGO!!! 

 

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Jacek

    Uwielbiam taką kapustę. Na ciepło, jako dodatek do kotleta i młodych ziemniaczków, lub na zimno, z pajdą chleba z masłem.

  2. andrzejrozmarynowski

    A ja niestety nienawidzę koperku, już tak od dawien dawna. Robię więc bez niego i też jest dobra.

    • Jakub Kuroń

      Ja bardzo lubię koperek.

  3. niecodziennikpary.pl

    My także z niecierpliwością czekamy na wiosenne smakołyki. Fajnie jest otworzyć lodówkę, a tam kolejka warzyw i owoców do wykorzystania. 🙂 Aż nie wiadomo od czego zacząć, bo na brak pomysłów oczywiście nie narzekamy. A młoda kapusta jest co roku obowiązkowa. 🙂

    • Jakub Kuroń

      My także dostajemy na wiosnę kociokwiku i nie wiemy co na bazarku do koszyka włożyć. Już nastawiliśmy ogórki małosolne, dzisiaj robiliśmy chłodnik, szparagi to już od dawna pałaszujemy pod różną postacią. Ach ta wiosna, a za chwilę lato…już nie możemy się doczekać. Smaczności i pozdrawiamy 🙂

  4. Restauracje Kraków - DaPietro

    Pyszne i na pewno zdrowe danie! Pozdrawiamy Serdecznie – DaPietro

    • Jakub Kuroń

      Ja również pozdrawiam!

Sprawdź również