Ciasta i ciastka
Chałka drożdżowa
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 500 ml letniego mleka
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 1 łyżeczka soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 rozmącone jajko do posmarowania chałki
Sposób przygotowania
Przygotuj rozczyn ze szklanki letniego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru. Rozczyn pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej dodaj do niej wyrośnięty rozczyn oraz resztę letniego mleka. Wszystko ponownie postaw w ciepłym miejscu. Po godzinie do ciasta dodaj jajka, cukier, sól, skórkę cytrynową i roztopione letnie masło. Całość wyrabiaj tak długo, aż zacznie odklejać się od dłoni. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Podziel je na pięć większych i trzy mniejsze części. Ze wszystkich uformuj równej długości wałeczki. Z pięciu większych ułóż warkocz zaplatając po kolei raz z prawej raz z lewej strony wałeczki do środka. Natomiast z trzech małych wałeczków uformuj zwykły warkocz i ułóż go na wierzchu poprzedniego warkocza. Chałkę ułóż na papierze do pieczenia i piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Chałka jest bardzo smaczna z tego przepisu, ale ciasto jest bardzo sprężyste i się rozplata, niestety trudno też zlepić końce. Mimo że potrafię zapleść z 6 wałeczków, to się nie trzyma ładnie. Co mogę zrobić, aby ciasto bardziej się kleiło?
Ten przepis z którego korzystałaś jest starym przepisem Macieja Kuronia, polecam następnym razem skorzystać z mojego przepisu https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/ciasta-i-ciastka/chalka-z-kruszonka/ chałka wychodzi genialna i łatwo ją uformować.
Dziękuję za odpowiedź, na pewno spróbuję Twój przepis 🙂 ten natomiast sobie zostawię na bułki drożdżowe, bo jest już sprawdzony kilka razy i każdemu smakuje, a bułki nie wymagają zaplatania.