Warzywa faszerowane
Jarzyny faszerowane – Legumbres relianas
Składniki
- 4 dojrzałe i twarde pomidory
- 4 papryki
- 2 średniej wielkości kabaczki
- 4 duże ziemniaki
Sofrito
- 4 łyżki oliwy
- 1 drobno posiekana, średniej wielkości cebula
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 4 łyżki papryki
- 2 łyżki mąki
- 2 pomidory obrane ze skórki i pozbawione pestek
- szklanka wody, sól
- pół szklanki białego wytrawnego wina.
Nadzienie
- 750 g cielęciny
- 150 g wędzonej szynki
- średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 natki pietruszki
Sposób przygotowania
W celu przygotowania sofrito w garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i paprykę następnie dusimy ok. 5 minut, często mieszając. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy pomidory, dolewamy wody i zagotowujemy na silnym ogniu. Potem dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przecieramy przez sito lub miksujemy, dolewamy wino i doprawiamy solą do smaku.
Pomidory wydrążamy, lekko solimy w środku, a następnie odwracamy i kładziemy na ok. 10 minut w celu wycieknięcia soku. Możemy je dodatkowo osuszyć w środku papierowymi serwetkami. Ścinamy końce papryk i usuwamy nasiona. Kabaczki obieramy, przekrajamy wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy na tzw. „łódeczki” o dł. ok. 6 cm. To samo robimy z ziemniakami.
Tak przygotowane warzywa, nadziewamy farszem i oprócz pomidorów kładziemy do żaroodpornego naczynia szczelnie je przykrywając. Zapiekamy ok. 45 minut, po czym wkładamy pomidory i zapiekamy jeszcze przez następne 15 minut. Podajemy na tym samym półmisku z dodatkiem np. zielonej sałaty.