Przepis
Potrawy z mąki i jaj
Suflet grzybowy
Składniki
- 500 g świeżych grzybów (w ostateczności mogą być pieczarki)
- 1 cebula
- 3 jajka
- 100 ml sosu beszamelowego (szukaj w rozdziale Sosy)
- 50 g masła, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby czyścimy, płuczemy bardzo dokładnie i osączamy. Drobno kroimy. Cebulę obieramy i szatkujemy. Podsmażamy na maśle grzyby i cebulę. Doprawiamy pieprzem. Smażymy, aż do całkowitego odparowania sosu. Wtedy grzyby z cebulą miksujemy lub mielimy, dodajemy sos beszamelowy, sól, żółtka i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy porcjami pianę ubitą z białek. Najpierw ćwierć ubitej piany i całość ubijamy, wreszcie pozostałą część i wtedy mieszamy masę drewnianą łyżką. Nakładamy do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze ok. 200C.