Potrawy wegetariańskieZupy
Indyjska zupa vege
Składniki
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości korka do wina
- 1 mała cukinia
- 1 papryka czerwona
- 2 puszki pomidorów
- 200 g soczewicy czerwonej
- puszka cieciorki
- 300 g obranych ziemniaków
- 100 g ryżu
- 1 pęczek kolendry
- pół papryczki chilli
- 4 łyżki oliwy
- 1 marchewka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- sól
Sposób przygotowania
W garnku na małym ogniu zagotuj wywar. Dodaj utartą na grubych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Posiekaj drobno cebulę, czosnek i imbir. Zeszklij całość na małym ogniu.
Po 2 minutach dodaj posiekaną papryczkę chilli. Kiedy całość będzie miękka wsyp garam masalę i smaż jeszcze minutę. Podsmażoną cebulę, czosnek, imbir oraz chilli do wywaru.
Następnie wsyp soczewicę oraz dodaj pomidory w puszce oraz cieciorkę. Kiedy zupa się zagotuje dodaj ryż. Na tej samą patelnie wlej pozostałą oliwę i podsmaż cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę 1x1 cm.
Smaż około 5 minut i dodaj do zupy. Czas na ziemniaki pokrojone w kostkę wrzuć je do zupy. Dopraw sosem sojowym, solą. Kiedy ziemniaki będą miękkie zupa jest gotowa. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę