X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieZupy

Indyjska zupa vege

Składniki

  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka do wina
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 puszki pomidorów
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • puszka cieciorki
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 100 g ryżu
  • 1 pęczek kolendry
  • pół papryczki chilli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • sól

Sposób przygotowania

W garnku na małym ogniu zagotuj wywar. Dodaj utartą na grubych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Posiekaj drobno cebulę, czosnek i imbir. Zeszklij całość na małym ogniu.
Po 2 minutach dodaj posiekaną papryczkę chilli. Kiedy całość będzie miękka wsyp garam masalę i smaż jeszcze minutę. Podsmażoną cebulę, czosnek, imbir oraz chilli do wywaru.
Następnie wsyp soczewicę oraz dodaj pomidory w puszce oraz cieciorkę. Kiedy zupa się zagotuje dodaj ryż. Na tej samą patelnie wlej pozostałą oliwę i podsmaż cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę 1x1 cm.
Smaż około 5 minut i dodaj do zupy. Czas na ziemniaki pokrojone w kostkę wrzuć je do zupy. Dopraw sosem sojowym, solą. Kiedy ziemniaki będą miękkie zupa jest gotowa. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również