Przepis
Zupy
Orientalna zupa z kurczaka z imbirem, chilli i kolendrą
Składniki
- 2 marchewki
- kawałek imbiru wielkości korka do wina
- 1 biała część pora
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 doniczka kolendry
- pół papryczki chilli
- 200 g makaronu sojowego
- 1,5 l wywaru z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego i kilka kropel oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- sok z jednej limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
Sposób przygotowania
Makaron sojowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i nożyczkami potnij na mniejsze kawałki. Odstaw przyda się później. W garnku rozgrzej olej roślinny i olej sezamowy. Pora, marchewkę i kurczaka pokrój w paski. Na rozgrzanym oleju przesmaż pora z marchewką przez 3 minuty. Dodaj kurczak, gdy się zetnie dodaj imbir utarty na drobnych oczkach oraz chilli. Smaż jeszcze wszystko przez 2 minuty. Wlej wywar i dodaj: sos sojowy, sok z limonki oraz sos rybny. Gdy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i wrzuć makaron. Zagotuj ponownie i podawaj ze świeżą kolendrą. Tą wersję można przygotować na liczne sposoby. Kurczaka zastąpić krewetkami lub wołowiną. Dodać pastę curry lub mleczko kokosowe i posypać prażonym sezamem.