Przepis
Ciasta i ciastka
Szarlotka z Kossakówki
Składniki
Ciasto
- 3 gotowane żółtka
- 20 dag masła
- cukier waniliowy
- 40 dag mąki krupczatki
- 15 dag cukru
- trochę soli
Pokrywa jabłkowa
- 75 dag kwaskowatych jabłek (reneta lub antonówka)
- ¾ szklanki rodzynek
- łyżka grubego, kryształowego cukru
- mielony cynamon
Sposób przygotowania
Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę, przełożyć do rondla i poddusić aż trochę zaczną się rozpadać, posypać cukrem i cynamonem. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie, odsączyć. Z podanych składników zagnieść ciasto, wywałkować okrąg do wielkości formy tortowej, trochę ciasta odłożyć na dekoracyjna kratkę. Na lekko natłuszczona formę położyć okrąg ciasta, brzegi lekko unieść, nałożyć masę jabłkową wymieszaną z rodzynkami, na wierzchu ułożyć kratkę z wałków ciasta, lub po prostu ciasto „poszczypać” na małe kawałeczki. Piec w temperaturze 200ºC 55 min.