X

Czego szukasz?

Przepis

Prababcia Maria uwielbiała pasztety i często je robiła. Wieprzowe albo z dodatkiem królika lub zająca – bez wątpienia nie było mięsa, z którym nie potrafiłaby sobie poradzić. Najlepszym pasztetem w jej repertuarze był przede wszystkim ten z grzybami. W rezultacie nie dało się przeoczyć momentu, w którym wyjmowała go z pieca: w całym domu unosił się zapach pieczonych prawdziwków i świeżo startej gałki muszkatołowej. 

Pasztet z grzybami

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 100 g wątróbki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 100 g kurek
  • 100 g podgrzybków
  • 2 liście laurowe
  • 100 g borowików (najlepiej w całości)
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 0,5  selera
  • 1 gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze cebulę opal nad palnikiem.

Krok 2:

Łopatkę i podgardle włóż do garnka, zalej wodą tak, żeby przykryła mięso, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, obrane: marchewkę, pietruszkę, seler. Następnie gotuj 30 minut na małym ogniu. Włóż do garnka wątróbkę, dopraw pieprzem oraz solą i gotuj kolejne 40 minut – do miękkości.

Krok 3:

Po tym czasie wyjmij mięso z cebulą, odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiel mięso w maszynce z sitkiem o małych oczkach lub zmiksuj w malakserze, kiedy ostygnie, bo od gorącego tępią się ostrza w maszynce.

Krok 4:

Kurki i podgrzybki oczyść, pokrój na duże kawałki. Następnie na patelni rozgrzej łyżkę oleju, smaż pokrojone grzyby 3–4 minuty.

Krok 5:

Do masy mięsnej wbij jajka, wsyp grzyby z patelni, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszaj.

Krok 6:

Keksówkę o wymiarach 30 × 10 cm posmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Następnie przełóż masę pasztetową do formy.

Krok 7:

Patelnię wyczyść i rozgrzej na niej drugą łyżkę oleju. Zrumień na niej borowiki pokrojone wzdłuż w plastry – po minucie z każdej strony. Na koniec plastry borowików ułóż na wierzchu pasztetu.

Krok 8:

Na dół piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Pasztet piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Kiedy się zrumieni, zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 30 minut.

Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Czy grzyby muszą być świeże? Ewentualnie mrożone? A jak z suszonymi?

Sprawdź również