Prababcia Maria uwielbiała pasztety i często je robiła. Wieprzowe albo z dodatkiem królika lub zająca – bez wątpienia nie było mięsa, z którym nie potrafiłaby sobie poradzić. Najlepszym pasztetem w jej repertuarze był przede wszystkim ten z grzybami. W rezultacie nie dało się przeoczyć momentu, w którym wyjmowała go z pieca: w całym domu unosił się zapach pieczonych prawdziwków i świeżo startej gałki muszkatołowej.
Pasztet z grzybami
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej
- 300 g podgardla wieprzowego
- 100 g wątróbki wieprzowej
- 3 jajka
- 100 g kurek
- 100 g podgrzybków
- 2 liście laurowe
- 100 g borowików (najlepiej w całości)
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 1 mała pietruszka
- 0,5 selera
- 1 gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze cebulę opal nad palnikiem.
Krok 2:
Łopatkę i podgardle włóż do garnka, zalej wodą tak, żeby przykryła mięso, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, obrane: marchewkę, pietruszkę, seler. Następnie gotuj 30 minut na małym ogniu. Włóż do garnka wątróbkę, dopraw pieprzem oraz solą i gotuj kolejne 40 minut – do miękkości.
Krok 3:
Po tym czasie wyjmij mięso z cebulą, odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiel mięso w maszynce z sitkiem o małych oczkach lub zmiksuj w malakserze, kiedy ostygnie, bo od gorącego tępią się ostrza w maszynce.
Krok 4:
Kurki i podgrzybki oczyść, pokrój na duże kawałki. Następnie na patelni rozgrzej łyżkę oleju, smaż pokrojone grzyby 3–4 minuty.
Krok 5:
Do masy mięsnej wbij jajka, wsyp grzyby z patelni, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Keksówkę o wymiarach 30 × 10 cm posmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Następnie przełóż masę pasztetową do formy.
Krok 7:
Patelnię wyczyść i rozgrzej na niej drugą łyżkę oleju. Zrumień na niej borowiki pokrojone wzdłuż w plastry – po minucie z każdej strony. Na koniec plastry borowików ułóż na wierzchu pasztetu.
Krok 8:
Na dół piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Pasztet piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Kiedy się zrumieni, zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 30 minut.
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.
Czy grzyby muszą być świeże? Ewentualnie mrożone? A jak z suszonymi?
Mogą być grzyby mrożone, mogą również suszone.