X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWieprzowina

Chińszczyzna Kuroniów. Przepis krok po kroku.

Chińszczyzna Kuroniów. Po wczorajszym krótkim filmiku wrzuconym przeze mnie na InstaStory dostałem mnóstwo zapytań o przepis. Tak jak obiecałem dzisiaj się za to zabrałem i przygotowałem wpis, w którym pokażę Wam jak krok po kroku przygotować przepyszną  chińszczyznę. To danie bez wątpienia często króluje na naszym rodzinnym stole. 

W tej potrawie przede wszystkim fajne jest to, że nie trzeba się sztywno trzymać wszystkich składników więc nie martwcie się jeśli zabraknie wam jakiegoś warzywa. Albo zamiast wieprzowiny macie w lodowce pierś z kurczaka czy np. kaczki. Takie danie to z pewnością gwarancja sukcesu!

Chińszczyzna Kuroniów. Przepis krok po kroku.

Składniki:

  • 400 g polędwiczek wieprzowych
  • 0,5 łyżeczki soli np. himalajskiej
  • 20 g imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub np. limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1 łyżka oleju np. kokosowego
Chińszczyzna Kuroniów

Krok 1:

Po pierwsze polędwiczki umyj i osusz za pomocą ręczników papierowych. Następnie pozbaw ich błon, one się nie wytopią podczas smażenia i sprawią, że mięso będzie miejscami twardawe.

Wszystkie składniki marynaty połącz z polędwiczkami, następnie odstaw na minimum 30 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Jeśli macie czas to zamarynujcie mięso dzień wcześniej i zostawcie na noc w lodówce. 

Chińszczyzna Kuroniów

Przygotuj pozostałe składniki Chińszczyzna Kuroniów: 

  • 1 mała papryka Ramiro pokrojona na kawałki 2 cm x 2 cm (70 g)
  • 1 biała część pora pokrojona w ukośne plastry (100 g)
  • 70 g kapusta włoska poszatkowana
  • 1 mała marchewka pokrojona np. w ukośne półplastry (80 g)
  • 1 mały pasternak pokrojony np. w ukośne półplastry (60 g)
  • 0,5 ogórka zielonego pokrojonego np. w plastry bez nasion  (90 g)
  • 150 g pieczarek pokrojonych np. w ćwiartki 
  • 4 łyżki sosu chili (60 g)
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego (60 g)
  • 3 łyżki sosu rybnego (20 g)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody
Chińszczyzna Kuroniów

Krok 2:

Woka lub np. wysoką patelnie dobrze rozgrzej. Następnie posmaruj olejem i smaż mięso ok 2-3 min. 

Chińszczyzna Kuroniów

Krok 3:

Po trzecie zrumienione mięso zdejmij z patelni, przełóż do miski. Następnie odstaw ją na bok, mięsa użyjemy w dalszej części przepisu. 

Krok 4:

Olej i warzywa dodawaj w kolejności jak na zdjęciach. Następnie smaż na mocno rozgrzanej patelni cały czas mieszając 2 minuty.

Krok 5:

Następnie dodaj ogórek i pieczarki smaż 2 min. 

Chińszczyzna Kuroniów

Krok 6:

Z powrotem dodaj przesmażone wcześniej mięso.

Krok 7:

Następnie dodawaj sosy w kolejności jak na zdjęciach. 

Chińszczyzna Kuroniów

Krok 8:

Wlej skrobię ziemniaczaną wymieszaną ze 100 ml zimnej wody do chińszczyzny. Następnie całość zagotuj.

Chińszczyzna Kuroniów

Krok 9:

Na koniec posyp danie dymką. Podawaj z makaronem orientalnym lub np. ryżem.

Chińszczyzna Kuroniów

Jest to bez wątpienia pyszne, jednogarnkowe danie. Idealne na spotkania z przyjaciółmi, czy też spotkania rodzinne. Podsumowując gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, gwarantuję, że stanie się jednym z Waszych ulubionych. 

Jeśli macie jakieś pytania odnośnie przepisu do piszcie w komentarzach!

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Ile czasu musi dusić się mięso żeby było miękkie? Z przepisu wynika, że zbyt krótko, 3 minuty i później do zagotowania może być za mało.

  2. Szukam, szukam i szukam czegoś na jutro dla „nawiedzających” znajomych sztuk 7 …szybkie, smaczne, mało kłopotliwe i orientalne. Robię to. Dzięki za inspiracje.

  3. Super danie ,bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu u nas często gości w menu

  4. A czy można zamiast świeżych warzyw gotową mrożoną mieszankę chińską?

  5. Orient w delicji warzywnej pod plaszczykim sosow pysznistych.Ja zamiast 4 lyzek sosu chili dalem 2 lyzki Sambal Oelek i 2 chili.Swietnie smakuje z makaronem Chow Mein.Na deser pasjonujaca lektura ksiazki o Pana dziadku „Jacek”.Dusza i zoladek kontent

  6. TEN przepis mam od czasów pańskiego taty-Maćka Kuronia w Jego programie w TVPOLONIA 😛 Pamiętam jak dziś, program sie zaczął a ja nie miałam kartki pod ręką więc oderwałam kartonowy bok od opakowania filtrow do papierosow i zapisalam krok po kroku przepis na KURCZAKA PO PEKINSKU, tak p.Maciej go nazywał. Mam ten karton do dziś, a „chinszczyznę Kuroniów” robię często bo bardzo lubię i polecam innym.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1485592421477021&set=pb.100000788334784.-2207520000.1514716585.&type=3&theater

    • Bardzo mi miło, naprawdę fajna historia a TVPOLONIA to faktycznie stare czasy ;). Fajnie, że ktoś nadal korzysta z przepisów Taty.
      Dziękuję za komentarze. Pozdrawiam ciepło i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 🙂

Sprawdź również