Chińszczyzna Kuroniów. Po wczorajszym krótkim filmiku wrzuconym przeze mnie na InstaStory dostałem mnóstwo zapytań o przepis. Tak jak obiecałem dzisiaj się za to zabrałem i przygotowałem wpis, w którym pokażę Wam jak krok po kroku przygotować przepyszną chińszczyznę. To danie bez wątpienia często króluje na naszym rodzinnym stole.
W tej potrawie przede wszystkim fajne jest to, że nie trzeba się sztywno trzymać wszystkich składników więc nie martwcie się jeśli zabraknie wam jakiegoś warzywa. Albo zamiast wieprzowiny macie w lodowce pierś z kurczaka czy np. kaczki. Takie danie to z pewnością gwarancja sukcesu!
Chińszczyzna Kuroniów. Przepis krok po kroku.
Składniki:
- 400 g polędwiczek wieprzowych
- 0,5 łyżeczki soli np. himalajskiej
- 20 g imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub np. limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka oleju np. kokosowego

Krok 1:
Po pierwsze polędwiczki umyj i osusz za pomocą ręczników papierowych. Następnie pozbaw ich błon, one się nie wytopią podczas smażenia i sprawią, że mięso będzie miejscami twardawe.
Wszystkie składniki marynaty połącz z polędwiczkami, następnie odstaw na minimum 30 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Jeśli macie czas to zamarynujcie mięso dzień wcześniej i zostawcie na noc w lodówce.

Przygotuj pozostałe składniki Chińszczyzna Kuroniów:
- 1 mała papryka Ramiro pokrojona na kawałki 2 cm x 2 cm (70 g)
- 1 biała część pora pokrojona w ukośne plastry (100 g)
- 70 g kapusta np. włoska poszatkowana lub pekińska
- 1 mała marchewka pokrojona np. w ukośne półplastry (80 g)
- 1 mały pasternak pokrojony np. w ukośne półplastry (60 g)
- 0,5 ogórka zielonego pokrojonego np. w plastry bez nasion (90 g)
- 150 g pieczarek pokrojonych np. w ćwiartki
- 4 łyżki sosu chili (60 g)
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego (60 g)
- 3 łyżki sosu rybnego (20 g)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 ml zimnej wody

Krok 2:
Woka lub np. wysoką patelnie dobrze rozgrzej. Następnie posmaruj olejem i smaż mięso ok 2-3 min.

Krok 3:
Po trzecie zrumienione mięso zdejmij z patelni, przełóż do miski. Następnie odstaw ją na bok, mięsa użyjemy w dalszej części przepisu.
Krok 4:
Olej i warzywa dodawaj w kolejności jak na zdjęciach. Następnie smaż na mocno rozgrzanej patelni cały czas mieszając 2 minuty.
Krok 5:
Następnie dodaj ogórek i pieczarki smaż 2 min.

Krok 6:
Z powrotem dodaj przesmażone wcześniej mięso.
Krok 7:
Następnie dodawaj sosy w kolejności jak na zdjęciach.

Krok 8:
Na koniec wlej skrobię ziemniaczaną wymieszaną ze 100 ml zimnej wody do chińszczyzny. Następnie całość zagotuj.

Krok 9:
Na zakończenie posyp danie dymką. Podawaj z makaronem orientalnym lub np. ryżem.

Jest to bez wątpienia pyszne, jednogarnkowe danie. Idealne na spotkania z przyjaciółmi, czy też spotkania rodzinne. Podsumowując gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, gwarantuję, że stanie się jednym z Waszych ulubionych.
Kończąc dodam, że jeśli macie jakieś pytania odnośnie przepisu do piszcie w komentarzach!
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych potraw np. na dania obiadowe znajdziesz >>TUTAJ<<
Czy to jest kapusta włoska czy pekińska. Na zdjęciu przypomina pekinska
Możesz użyć kapusty pekińskiej jak i włoskiej.
Pyszne uwielbiam takie smaki. Dziękuję za przepis
Ile czasu musi dusić się mięso żeby było miękkie? Z przepisu wynika, że zbyt krótko, 3 minuty i później do zagotowania może być za mało.
Ten czas który jest podany w przepisie jest wystarczający. Przygotuj danie, a następnie się wypowiedz.
Szukam, szukam i szukam czegoś na jutro dla „nawiedzających” znajomych sztuk 7 …szybkie, smaczne, mało kłopotliwe i orientalne. Robię to. Dzięki za inspiracje.
Smacznego!
Wow, bardzo dokłanie podany przepis, super. Wygląda naprawdę bardzo apetycznie, chętnie spróbuję.
Danie łatwe w przygotowaniu ale baaardzo pyszne u nas często gości
Marzenna,
To nasze danie flagowe, raz na jakiś czas robimy całego woka.
Pozdrawiam
Super danie ,bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu u nas często gości w menu
A czy można zamiast świeżych warzyw gotową mrożoną mieszankę chińską?
Zofia,
Jak najbardziej 🙂
Świetny przepis .Ja robię to bardzo często. Polecam
Joanna,
Dziękujemy, że jesteś z nami!!!
Orient w delicji warzywnej pod plaszczykim sosow pysznistych.Ja zamiast 4 lyzek sosu chili dalem 2 lyzki Sambal Oelek i 2 chili.Swietnie smakuje z makaronem Chow Mein.Na deser pasjonujaca lektura ksiazki o Pana dziadku „Jacek”.Dusza i zoladek kontent
Jarek,
bardzo się cieszę, że smakowało z sambalem musiało być bardziej pikantne, lubię takie klimaty,
U mnie książka leży i czeka na swoją kolej 🙂
Pozdrawiam
TEN przepis mam od czasów pańskiego taty-Maćka Kuronia w Jego programie w TVPOLONIA 😛 Pamiętam jak dziś, program sie zaczął a ja nie miałam kartki pod ręką więc oderwałam kartonowy bok od opakowania filtrow do papierosow i zapisalam krok po kroku przepis na KURCZAKA PO PEKINSKU, tak p.Maciej go nazywał. Mam ten karton do dziś, a „chinszczyznę Kuroniów” robię często bo bardzo lubię i polecam innym.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1485592421477021&set=pb.100000788334784.-2207520000.1514716585.&type=3&theater
Bardzo mi miło, naprawdę fajna historia a TVPOLONIA to faktycznie stare czasy ;). Fajnie, że ktoś nadal korzysta z przepisów Taty.
Dziękuję za komentarze. Pozdrawiam ciepło i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 🙂
Super przepis. Wyszło genialnie! Polecam gorąco 🙂
Dziękuje za komentarz!