Chińszczyzna Kuroniów
Po wczorajszym krótkim filmiku wrzuconym przeze mnie na InstaStory dostałem mnóstwo zapytań o przepis. Tak jak obiecałem dzisiaj się za to zabrałem i przygotowałem wpis w którym pokażę Wam jak krok po kroku przygotować przepyszną chińszczyznę. To danie często króluje na naszym rodzinnym stole. W tej potrawie fajne jest to, że nie trzeba się sztywno trzymać wszystkich składników więc nie martwcie się jeśli zabraknie wam jakiegoś warzywa, lub zamiast wieprzowiny macie w lodowce pierś z kurczaka czy kaczki. Takie danie to gwarancja sukcesu!
Oto składniki potrzebne do marynaty:
- 400 g polędwiczek wieprzowych
- 20 g imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju


Wszystkie składniki marynaty połącz z polędwiczkami i odstaw na minimum 30 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw.


Przygotuj pozostałe składniki Chińszczyzna Kuroniów:
- 1 mała papryka Ramiro pokrojona na kawałki 2 cm x 2 cm (70 g)
- 1 biała część pora pokrojona w ukośne plastry (100 g)
- 70 g kapusta włoska poszatkowana
- 1 mała marchewka pokrojona w ukośne półplastry (80 g)
- 1 mały pasternak pokrojony w ukośne półplastry (60 g)
- 0,5 ogórka zielonego pokrojonego w plastry bez nasion (90 g)
- 150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 4 łyżki sosu chilli (60 g)
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego (60 g)
- 3 łyżki sosu rybnego (20 g)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 ml zimnej wody


Woka lub wysoką patelnie dobrze rozgrzej, posmaruj olejem i smaż mięso ok 2-3 min.


Zrumienione mięso zdejmij z patelni i odstaw na bok.
Olej i warzywa dodawaj w kolejności jak na zdjęciach. Smaż na mocno rozgrzanej patelni cały czas mieszając 2 minuty.
Następnie dodaj ogórek i pieczarki smaż 2 min.


Z powrotem dodaj przesmażone wcześniej mięso.
Sosy dodawaj w kolejności jak na zdjęciach.


Wlej skrobię ziemniaczaną wymieszaną ze 100 ml zimnej wody do chińszczyzny. Całość zagotuj.


Chińszczyzna Kuroniów najlepiej smakuje posypana dymką. Podawaj z makaronem orientalnym lub ryżem.


SMACZNEGO!
Danie łatwe w przygotowaniu ale baaardzo pyszne u nas często gości
Marzenna,
To nasze danie flagowe, raz na jakiś czas robimy całego woka.
Pozdrawiam
Super danie ,bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu u nas często gości w menu
A czy można zamiast świeżych warzyw gotową mrożoną mieszankę chińską?
Zofia,
Jak najbardziej 🙂
Świetny przepis .Ja robię to bardzo często. Polecam
Joanna,
Dziękujemy, że jesteś z nami!!!
Orient w delicji warzywnej pod plaszczykim sosow pysznistych.Ja zamiast 4 lyzek sosu chili dalem 2 lyzki Sambal Oelek i 2 chili.Swietnie smakuje z makaronem Chow Mein.Na deser pasjonujaca lektura ksiazki o Pana dziadku „Jacek”.Dusza i zoladek kontent
Jarek,
bardzo się cieszę, że smakowało z sambalem musiało być bardziej pikantne, lubię takie klimaty,
U mnie książka leży i czeka na swoją kolej 🙂
Pozdrawiam
TEN przepis mam od czasów pańskiego taty-Maćka Kuronia w Jego programie w TVPOLONIA 😛 Pamiętam jak dziś, program sie zaczął a ja nie miałam kartki pod ręką więc oderwałam kartonowy bok od opakowania filtrow do papierosow i zapisalam krok po kroku przepis na KURCZAKA PO PEKINSKU, tak p.Maciej go nazywał. Mam ten karton do dziś, a „chinszczyznę Kuroniów” robię często bo bardzo lubię i polecam innym.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1485592421477021&set=pb.100000788334784.-2207520000.1514716585.&type=3&theater
Bardzo mi miło, naprawdę fajna historia a TVPOLONIA to faktycznie stare czasy ;). Fajnie, że ktoś nadal korzysta z przepisów Taty.
Dziękuję za komentarze. Pozdrawiam ciepło i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku 🙂
Super przepis. Wyszło genialnie! Polecam gorąco 🙂
Dziękuje za komentarz!