X

Czego szukasz?

Przepis

Jesień za pasem, czas z warzyw letnich przestawić się na jesienne. Dlatego mam dzisiaj dla Was pyszną sałatkę z dodatkiem jesiennych warzyw oraz czarnej soczewicy. Sycące danie może być daniem głównym lub dodatkiem do mięsa, czy też ryby. 

Sałatka z jesiennych warzyw

Składniki:

  • 200 g czarna soczewica 
  • 100 g marchwi
  • 150 g dyni
  • 80 g kapusty
  • 150 g kalafior
  • 100 g kabaczek lub np. cukinia 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 0,5 łyżeczki płatków chili 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 100 g jabłka 
Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:

Krok 1:

Soczewice przepłucz pod bieżącą wodą.  Gotuj około 30 min pod przykryciem w 1 litrze wody. Po tym czasie odcedź soczewicę z nadmiaru wody, następnie odstaw do wystygnięcia.   

Krok 2:

Wszystkie warzywa pokrój w takie same kawałki ok 1,5 x 1,5 cm. Następnie wyłóż je na blaszkę. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczką kminu rzymskiego, 1 łyżeczką kolendry mielonej, 1 łyżeczką czosnku granulowanego, 0,5 łyżeczki płatków chili. Następnie całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3:

Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika ”góra-dół” na 20 minut. Następnie po 10 minutach przemieszaj delikatnie warzywa. Wystudzone warzywa przełóż do miski dodaj pokrojone w paski jabłko i soczewicę.

Krok 4:

Przygotuj sos:

Oliwę wymieszaj z solą i sokiem z cytryny. Na koniec polej warzywa. 

Sałatka kapitalnie nadaje się jako dodatek do jagnięciny czy np. grillowanego drobiu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również