Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepłoSałatki
Sałatka z jesiennych warzyw
Jesień za pasem, czas z warzyw letnich przestawić się na jesienne. Dlatego mam dzisiaj dla Was pyszną sałatkę z dodatkiem jesiennych warzyw oraz czarnej soczewicy. Sycące danie może być daniem głównym lub dodatkiem do mięsa, czy też ryby.
Sałatka z jesiennych warzyw
Składniki:
- 200 g czarna soczewica
- 100 g marchwi
- 150 g dyni
- 80 g kapusty
- 150 g kalafior
- 100 g kabaczek lub np. cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 100 g jabłka
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1:
Soczewice przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj około 30 min pod przykryciem w 1 litrze wody. Po tym czasie odcedź soczewicę z nadmiaru wody, następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 2:
Wszystkie warzywa pokrój w takie same kawałki ok 1,5 x 1,5 cm. Następnie wyłóż je na blaszkę. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczką kminu rzymskiego, 1 łyżeczką kolendry mielonej, 1 łyżeczką czosnku granulowanego, 0,5 łyżeczki płatków chili. Następnie całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika ”góra-dół” na 20 minut. Następnie po 10 minutach przemieszaj delikatnie warzywa. Wystudzone warzywa przełóż do miski dodaj pokrojone w paski jabłko i soczewicę.
Krok 4:
Przygotuj sos:
Oliwę wymieszaj z solą i sokiem z cytryny. Na koniec polej warzywa.
Sałatka kapitalnie nadaje się jako dodatek do jagnięciny czy np. grillowanego drobiu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.