Przepis
Przekąski na zimno
Wątróbka po żydowsku
Składniki
- 400 g wątróbek drobiowych
- 1 kwaśne jabłko
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia oleju (polecam tłuszcz z pieczonej gęsi lub kaczki)
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wątróbki oczyść z błon, opłucz, odcedź na durszlaku. Przed smażeniem możesz je jeszcze osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż wątróbki ze wszystkich stron do zrumienienia. Następnie dodaj plastry cebuli, pokrojone na cząstki jabłko ze skórą (usuń tylko gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Dopraw całość solą i pieprzem oraz majerankiem, duś razem pod przykryciem do czasu, aż cebula będzie miękka. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) składniki przepuść przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych otworach. Taką wątróbkę po żydowsku tradycyjnie podaje się na chałce.