PizzaPrzekąski na ciepło
Pizza z szynką parmeńską i oliwkami
Składniki
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 25 g drożdży
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 20-30 ml oliwy
Farsz
- 100 g szynki parmeńskiej
- 150 g czarnych oliwek
- pół czerwonej, posiekanej cebuli
- 200 g mozzarelli w wiórkach
- świeże oregano
Sos
- 2 puszki pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- 50 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj sos. W rondelku zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory oraz przyprawy i duś całość około 1 godziny do czasu aż powstanie jednolita masa. Sos można przetrzeć przez sito, ale ja wole taki nie do końca gładki. Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy. Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego i obkładamy paseczkami szynki, oliwkami i cebulką. Całość posypujemy żółtym serem. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (w warunkach domowych często jest to nie więcej niż 250°) i pieczemy w nim pizzę 10-15 minut aż do zrumienienia sera.