Przepis
Wieprzowina
Kotlety mielone z grzybami
Składniki
- 600 g mielonego mięsa
- 200 g pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 bułka
- 150 ml mleka
- 3 jajka
- kilka łyżek tartej bułki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki tłuszczu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy bardzo drobno, bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Natkę pietruszki siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie tłuszczu. Do mielonego mięsa dodajemy cebulę, jaja, pieczarki, odsączoną mąkę, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy z niej kotlety, które obtaczamy w tartej bułce i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy zależnie od wielkości co najmniej 5 minut z każdej strony.