X

Czego szukasz?

Przepis

Tradycja, czy nowoczesność? Jak wyglądają u Was święta? Co roku te same potrawy, czy lubicie puścić wodzę fantazji i zaskoczyć czymś nowym rodzinę, gości? U nas tradycja miesza sie z nowoczesnością. Mamy potrawy, które powtarzają się co roku, ale zawsze staram się wymyślić coś nowego żeby zaskoczyć Was jak i domowników. Dzisiaj przychodzę z nutką nowoczesności i proponuje drożdżowe pierogi z soczewicą. 

Drożdżowe pierogi z soczewicą

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru np. trzcinowego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
Nadzienie:
  • 200 g soczewicy
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku (u mnie więcej, ale podaję wersję delikatną)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo mielony pieprz np. czarny
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem

Przygotowanie: 

(przepis Beaty Lipov z Lawendowego Domu)

Krok 1:

Drożdże wymieszaj w misce z mąką, dodaj sól i cukier. Następnie w dzbanku wymieszaj ciepłą wodę, olej i wlej je do miski z suchymi składnikami. Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto i odstaw je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2:

W tym czasie przygotuj farsz. Ugotuj soczewicę (nie trzeba jej wcześniej moczyć). Połowę soczewicy i 1/3 szklanki wody, w której się gotowała przełóż do blendera i zmiksuj. Pozostałą odsącz na sicie i połącz ze zmiksowaną. Jeśli używacie soczewicy czerwonej, można spokojnie pominąć ten etap, gdyż ładnie się rozgotowuje i nie ma potrzeby jej rozdrabniać.

Krok 3:

Cebulę drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie cebulę smaż powoli na sporej ilości oleju, aż zacznie lekko brązowieć, dodaj marchewkę, smaż razem ok. 5 minut, co jakiś czas mieszaj. Zestaw z ognia, dodaj roztarty czosnek, majeranek, koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wymieszaj dokładnie i połącz z soczewicą. 

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów, podsyp mąką. Jeśli zdecydujecie się na formę klasyczną, czyli tradycyjny kształt pieroga, z ciasta wytnij kółka, nałóż po łyżeczce farszu, złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
Jeśli wolicie formę pasztecika, wystarczy uformować ciasto w prostokąt, po środku ułożyć farsz, posmarować brzegi jajkiem i dokładnie skleić. Następnie pokroić na porcje i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną nieprzywierającym papierem.

Krok 5:

Na koniec ciasto posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C.
Piecz ok. 20 minut. W tym czasie pierogi powinny się pięknie zrumienić. Wyjmij je z piekarnika i zostawić do przestygnięcia.

Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również