Boże NarodzeniePierogi i kluskiPotrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło
Drożdżowe pierogi z soczewicą
Tradycja, czy nowoczesność? Jak wyglądają u Was święta? Co roku te same potrawy, czy lubicie puścić wodzę fantazji i zaskoczyć czymś nowym rodzinę, gości? U nas tradycja miesza sie z nowoczesnością. Mamy potrawy, które powtarzają się co roku, ale zawsze staram się wymyślić coś nowego żeby zaskoczyć Was jak i domowników. Dzisiaj przychodzę z nutką nowoczesności i proponuje drożdżowe pierogi z soczewicą.
Drożdżowe pierogi z soczewicą
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru np. trzcinowego
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/3 szklanki oleju
- sól
Nadzienie:
- 200 g soczewicy
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku (u mnie więcej, ale podaję wersję delikatną)
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 jajko
- sól
- świeżo mielony pieprz np. czarny
- olej do smażenia np. rzepakowy
- dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
Przygotowanie:
(przepis Beaty Lipov z Lawendowego Domu)
Krok 1:
Drożdże wymieszaj w misce z mąką, dodaj sól i cukier. Następnie w dzbanku wymieszaj ciepłą wodę, olej i wlej je do miski z suchymi składnikami. Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto i odstaw je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2:
W tym czasie przygotuj farsz. Ugotuj soczewicę (nie trzeba jej wcześniej moczyć). Połowę soczewicy i 1/3 szklanki wody, w której się gotowała przełóż do blendera i zmiksuj. Pozostałą odsącz na sicie i połącz ze zmiksowaną. Jeśli używacie soczewicy czerwonej, można spokojnie pominąć ten etap, gdyż ładnie się rozgotowuje i nie ma potrzeby jej rozdrabniać.
Krok 3:
Cebulę drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie cebulę smaż powoli na sporej ilości oleju, aż zacznie lekko brązowieć, dodaj marchewkę, smaż razem ok. 5 minut, co jakiś czas mieszaj. Zestaw z ognia, dodaj roztarty czosnek, majeranek, koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wymieszaj dokładnie i połącz z soczewicą.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów, podsyp mąką. Jeśli zdecydujecie się na formę klasyczną, czyli tradycyjny kształt pieroga, z ciasta wytnij kółka, nałóż po łyżeczce farszu, złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
Jeśli wolicie formę pasztecika, wystarczy uformować ciasto w prostokąt, po środku ułożyć farsz, posmarować brzegi jajkiem i dokładnie skleić. Następnie pokroić na porcje i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną nieprzywierającym papierem.
Krok 5:
Na koniec ciasto posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C.
Piecz ok. 20 minut. W tym czasie pierogi powinny się pięknie zrumienić. Wyjmij je z piekarnika i zostawić do przestygnięcia.
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.