Boże NarodzenieGrzybyPierogi i kluskiPotrawy wegetariańskie
Pierogi z kapustą i grzybami
W moim domu jest wielkie trio wigilijnych potraw, nie może zabraknąć barszczu, ryby oraz pierogów. W związku z tym przychodzę do Was z przepisem na pierogi z kapustą i grzybami i mam nadzieję, że zasmakujecie w nich tak samo jak ja. Po wypróbowaniu przepisu dajcie znać w komentarzu jak Was smakowały. Czuję, że wrócicie do tego przepisu za rok.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
- 250 ml wody lub mleka
- 1 łyżka masła
- sól
- ew. 1 jajko
Farsz:
- 800 g kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju np. lnianego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Grzyby namocz w odrobinie ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny, następnie drobniutko posiekaj.
Krok 2:
Kapustę odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to wcześniej przelej ją wodą. Następnie kapustę zalej wodą oraz wodą z moczenia grzybów, w taki sposób by ją przykrywała, dodaj łyżkę masła i gotuj razem około 30 minut.
Krok 3:
Po trzecie cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na pozostałym maśle z dodatkiem oleju lnianego. Następnie dodaj posiekane grzyby i odciśniętą oraz drobno pokrojoną kapustę. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem
Krok 4:
Mąkę przesiej, zrób w środku dołek ew. wbij do niego jajo i wlej łyżkę roztopionego masła. Następnie powoli wlewaj też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Całość wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto.
Krok 5:
Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlep brzegi. Na koniec pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 3 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową.
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.