Przepis
Baranina, Jagnięcina
Gulasz z jagnięciny Macieja Kuronia
Składniki
- 1 kg jagnięciny bez kości
- 750 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
- 600 g pomidorów
- 1 główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 100 ml oliwy lub oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy lub rozgniatamy. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry. Mięso obsmażamy na oliwie, dodajemy do niego szklankę ciepłego wywaru, czosnek a następnie pozostały wywar. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do brytfanki. Na wierzchu układamy plastry pomidorów. Wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 170ºC piekarnika. Potrawę podajemy posypaną natką pietruszki.