Przepis
Przetwory
Gruszki do pieczeni
Składniki
- 1 kg gruszek
- 200 g cukru
- 60-70 ml octu winnego 6%
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków
Sposób przygotowania
Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i włókna wraz z ogonkiem. Wkładamy do wrzątku z kwaskiem cytrynowym i obgotowujemy 3-5 minut zależnie od ich twardości. Następnie przekładamy łyżką cedzakową do wyparzonych słoików. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 250 ml przegotowanej, ostudzonej wody z octem i cukrem. Do każdego słoika o pojemności ok. pół litra wrzucamy po 3 ziarna pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiego oraz 2 goździki. Zalewamy całość marynatą. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.