Pierogi i kluski
Knedle ze śliwkami
Składniki
Ciasto:
- 1 kg obranych ziemniaków, gatunek irga
- około 300 g mąki pszennej (ja użyłem typ 650)+odrobina do podsypania blatu
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
Śliwki:
- około 30 śliwek węgierek, dojrzałych
- cukier do posypania
Sposób przygotowania
Ziemniaki zalej wodą do 3/4 wysokości, gotuj do miękkości. Odlej i odparuj, pozostaw do wystygnięcia na około 2 godziny. Przeciśnij przez praskę lub zmiel maszynką o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodaj jajka, przesianą mąkę, sól, wyrób szybko tylko do połączenia składników. Śliwki jeżeli są dojrzałe, rozerwij ręcznie i wyjmij pestki. Podsyp blat mąką. Z ciasta uformuj ręcznie wałek o szerokości 5 cm, podziel nożem na 3 cm kawałki. Z każdego kawałka zrób placuszek. Nałóż śliwkę, oprósz delikatnie cukrem, sklej aby powstała kulka (knedel). Knedle wrzucaj partiami na wrzątek. Gotuj na średnim ogniu, 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubionym dodatkiem: bułka tartą, śmietaną, jogurtem, rozpuszczonym masłem lub po prostu z cukrem.