X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Szybki gulasz cielęcy z kurkami, zagęszczony razowym chlebem

Szybki gulasz cielęcy z kurkami, zagęszczony razowym chlebem. Znacie ten sposób zagęszczania? Ja niedawno go odkryłem i musze przyznać, że w tym daniu sprawdził się świetnie. Bez wątpienia dodał kolejnego smaku gulaszowi. Musicie wypróbować ten sposób i to danie, warto!

Szybki gulasz cielęcy z kurkami, zagęszczony razowym chlebem

Składniki:

  • 500 g górki cielęcej
  • 1 duża cebula (200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki (250 g)
  • 1 pietruszka (100 g)
  • 200 g grzybów np. kurek
  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 kromki razowego pieczywa bez skórki
  • sól
  • pieprz np. czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze oliwę rozgrzej w głębokim rondlu. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, następnie zeszklij. Po tym czasie dodaj cielęcinę pokrojoną w kostkę np. o wielkości 2×2 cm. Kiedy mięso się zetnie dodaj czosnek pokrojony w płatki.

Krok 2:

Po drugie obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój warzywa w półplastry, następnie dodaj do cebuli z czosnkiem. Wymieszaj i dodaj kurki. Wymieszaj całość i dodaj: liść laurowy, ziele angielskie oraz sos sojowy. Wlej 300 ml wody i przykryj pokrywką. Następnie duś do miękkości około 50 minut na małym ogniu. Jeśli widelec będzie czuł opór wchodząc w mięso, podduście je jeszcze 10 minut.

Krok 3:

Po tym czasie włóż miąższ z chleba do miski i zalej nadmiarem sosu z gulaszu. Jeśli okaże się, że sosu jest za mało to dolej wody. Zblenduj na gładką masę i wlej z powrotem do garnka. Na koniec wymieszaj całość i gotowe.

Podawaj np. z kaszą gryczaną.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również