Dania główneWołowina, Cielęcina
Szybki gulasz cielęcy z kurkami, zagęszczony razowym chlebem
Szybki gulasz cielęcy z kurkami, zagęszczony razowym chlebem. Znacie ten sposób zagęszczania? Ja niedawno go odkryłem i musze przyznać, że w tym daniu sprawdził się świetnie. Bez wątpienia dodał kolejnego smaku gulaszowi. Musicie wypróbować ten sposób i to danie, warto!
Szybki gulasz cielęcy z kurkami, zagęszczony razowym chlebem
Składniki:
- 500 g górki cielęcej
- 1 duża cebula (200 g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki (250 g)
- 1 pietruszka (100 g)
- 200 g grzybów np. kurek
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 kromki razowego pieczywa bez skórki
- sól
- pieprz np. czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze oliwę rozgrzej w głębokim rondlu. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, następnie zeszklij. Po tym czasie dodaj cielęcinę pokrojoną w kostkę np. o wielkości 2×2 cm. Kiedy mięso się zetnie dodaj czosnek pokrojony w płatki.
Krok 2:
Po drugie obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój warzywa w półplastry, następnie dodaj do cebuli z czosnkiem. Wymieszaj i dodaj kurki. Wymieszaj całość i dodaj: liść laurowy, ziele angielskie oraz sos sojowy. Wlej 300 ml wody i przykryj pokrywką. Następnie duś do miękkości około 50 minut na małym ogniu. Jeśli widelec będzie czuł opór wchodząc w mięso, podduście je jeszcze 10 minut.
Krok 3:
Po tym czasie włóż miąższ z chleba do miski i zalej nadmiarem sosu z gulaszu. Jeśli okaże się, że sosu jest za mało to dolej wody. Zblenduj na gładką masę i wlej z powrotem do garnka. Na koniec wymieszaj całość i gotowe.
Podawaj np. z kaszą gryczaną.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<