X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Szybki gulasz cielęcy z kurkami, zagęszczony razowym chlebem

Składniki

-500 g górki cielęcej
-1 duża cebula (200 g)
-3 ząbki czosnku
-2 średnie marchewki (250 g)
-1 pietruszka (100 g)
-200 g kurek
-50 ml sosu sojowego jasnego
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-3 kromki razowego pieczywa bez skórki
-sól,pieprz

Sposób przyrządzania

Oliwę rozgrzej w głębokim rondlu.Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i zeszklij. Po tym czasie dodaj cielęcinę pokrojoną w kostkę 2x2 cm. Kiedy mięso się zetnie dodaj czosnek pokrojony w płatki. Obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój warzywa w półplastry i dodaj do cebuli z czosnkiem. Wymieszaj i dodaj kurki. Wymieszaj całość i dodaj: liść laurowy, ziele angielskie oraz sos sojowy. Wlej 300 ml wody i przykryj pokrywką. Duś do miękkości około 50 minut na małym ogniu. Po tym czasie włóż miąższ z chleba do miski i zalej nadmiarem sosu z gulaszu. Jeżeli okaże się, że sosu jest za mało to dolej wody. Zblenduj na gładką masę i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj całość i gotowe.Podawaj z kaszą gryczaną.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również