X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDziczyzna

Kuropatwy pieczone Macieja Kuronia

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem niecodziennym. Bo jak często macie okazję jeść kuropatwy, gołębie albo przepiórki. Ja jadłem je dosłownie kilka razy w życiu. Ale zdążyłam się przekonać o jednym, są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Kuropatwy pieczone Macieja Kuronia, to przepis mojego taty. Ale musiałem go mieć u siebie, żebyście i Wy mieli możliwość zasmakować tych smaków. 

Kuropatwy pieczone Macieja Kuronia

Składniki:

  • 2 kuropatwy
  • 50 g słoniny
  • kilka listków szałwii
  • 1 łyżeczka masła
  • sól np. himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Krok 1:

Oczyszczone i wypatroszone kuropatwy, dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych.

Krok 2:

Każda kuropatwę dokładnie posól, i popieprz następnie do środka włóż kilka listków szałwii. Słoninę pokrój w cienkie plasterki, obłóż kuropatwę tymi plasterkami. Następnie tak przygotowane ptaki obwiąż białą bawełnianą nicią, zrób to dokładnie. 

Krok 3:

Tak przygotowane kuropatwy ułóż w brytfance, polej masłem i wsadź do piekarnika lub np. upiecz na rożnie.

Upieczone kuropatwy podaj np. na grzankach polanych sosem. Sos wytworzył się w trakcie pieczenia, jeśli jest za gęsty możesz go rozcieńczyć kilkoma łyżkami bulionu mięsnego.

W taki sam sposób można przygotować przepiórki, gołąbki i inne drobne ptaszki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również