Dania główneWielkanoc
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym to doskonały przykład, że można przygotować w krótkim czasie prawdziwe kulinarne arcydzieło. Choć składników jest dosłownie kilka, rezultat jest doprawdy zdumiewający. Najważniejsza jest dobra biała kiełbasa a danie doskonale sprawdzi się w pierwszy i drugi dzień świąt.
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula np. cukrowa
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
- 4 łyżki ulubionego ketchupu np. Premium Roleskiego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kiełbasę podsmaż na oleju z obu stron, do uzyskania ładnego złotego koloru. Przełóż na talerz. Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż około 5 minut, aż będzie ciemnozłota i miękka.
Krok 2:
Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki i liście laurowe. Następnie podsmaż jeszcze dwie minuty, aż składniki uwolnią swoje aromaty.
Krok 3:
Następnie dodaj, krojone pomidory, miód oraz ketchup. Dopraw solą i pieprzem do smaku Do powstałego sosu włóż kiełbaski. Następnie gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 15-20 minut.
Biała kiełbasa w sosie pomidorowym najlepiej smakuje z pieczywem lub ziemniakami puree.
Na koniec pamiętaj, że białą kiełbasę możesz kupić lub przygotować samodzielnie. —>TUTAJ<— znajdziesz link do przepisu.