Zupy
Krem z serków topionych
Krem z serków topionych – gęsty, aromatyczny i sycący to kapitalna propozycja, gdy mamy ochotę na coś konkretnego do jedzenia. Pamiętam, że gdy byłem młodym chłopakiem, moja mama często przygotowywała tą zupę. Najczęściej korzystała z serków typu ementaler, bo miały intensywny smak. Dzisiaj również sięgam po podobny gatunek.
Krem z serków topionych – sprawdzony przepis
Składniki:
- 40 g masła
- 1 duża cebula
- 1 korzeń pietruszki
- łodyga selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 1l bulionu wody
- 2 łyżki bulionu drobiowego, ja sięgam po Roleskiego
- 200 g ziemniaków (2 ziemniaki)
- 300 g sera topionego np. złoty ementaler
- 100 ml słodkiej śmietanki UHT
- sól, ostra papryka
- Do podania: grzanki i szczypiorek lub oregano
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W garnku roztop masło. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, smaż kilka minut, cebula powinna być lekko złota.
Krok 2:
Następnie obierz korzeń pietruszki, razem z selerem naciowym pokrój w plasterki. Dodaj do cebuli, smaż chwile, następnie dodaj posiekany czosnek. Smaż jeszcze chwilę, około 2-3 minuty.
Krok 3:
Następnie dodaj wodę, bulion oraz ziemniaki pokrojone w plastry. Gotuj około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj serki topione, gotuj 5 minut na małym ogniu.
Krok 4:
Zmiksuj na gładki krem ze śmietanką. Dopraw solą i szczyptą chilli.
Krem z serków topionych podawaj ze szczypiorkiem i grzankami.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z przepisami na inne sprawdzone zupy.
Smacznego!!!
Zupa krem wyszła pyszna, przepis krok po kroku bardzo ułatwia proces przygotowania dania. Dziękuję za pomysł na kolację!