X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Krem z serków topionych

Krem z serków topionych – gęsty, aromatyczny i sycący to kapitalna propozycja, gdy mamy ochotę na coś konkretnego do jedzenia. Pamiętam, że gdy byłem młodym chłopakiem, moja mama często przygotowywała tą zupę. Najczęściej korzystała z serków typu ementaler, bo miały intensywny smak. Dzisiaj również sięgam po podobny gatunek.

Krem z serków topionych – sprawdzony przepis

Składniki:

  • 40 g masła
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 200 g ziemniaków (2 ziemniaki)
  • 300 g sera topionego np. złoty ementaler
  • 100 ml słodkiej śmietanki UHT
  • sól, ostra papryka
  • Do podania: grzanki i szczypiorek lub oregano

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W garnku roztop masło. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, smaż kilka minut, cebula powinna być lekko złota.

Krok 2:

Następnie obierz korzeń pietruszki, razem z selerem naciowym pokrój w plasterki. Dodaj do cebuli, smaż chwile, następnie dodaj posiekany czosnek. Smaż jeszcze chwilę, około 2-3 minuty.

Krok 3:

Następnie dodaj wodę, bulion oraz ziemniaki pokrojone w plastry. Gotuj około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj serki topione, gotuj 5 minut na małym ogniu.

Krok 4:

Zmiksuj na gładki krem ze śmietanką. Dopraw solą i szczyptą chilli.

 

Krem z serków topionych podawaj ze szczypiorkiem i grzankami.

Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z przepisami na inne sprawdzone zupy.

Smacznego!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zupa krem wyszła pyszna, przepis krok po kroku bardzo ułatwia proces przygotowania dania. Dziękuję za pomysł na kolację!

Sprawdź również