Przepis
Składniki
- 1 kaczka
- 1 kg czerwonej kapusty
- 4 kwaśne jabłka
- 150 g konfitury z żurawiny lub borówek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml czerwonego wina
- 1 łyżeczka majeranku
- po pół łyżeczki: estragonu i rozmarynu
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaczkę na porcje, nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i suszonymi ziołami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-12 godzin. Kapustę szatkujemy i gotujemy 15-20 minut w lekko osolonej wodzie. W tym czasie jabłka dzielimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy w kostkę. W rondlu podgrzewdzielimy amy tłuszcz i obsmażamy kawałki kaczki na rumiano z wszystkich stron. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Do rondla wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni wlewamy wino i dodajemy ugotowaną oraz odcedzoną kapustę, cząstki jabłek i konfitury. Wszystko dusimy 15-20 minut. Po tym czasie kapustą obkładamy kaczkę tak, by jej nie przykryć i dusimy razem jeszcze ok. 15 minut