Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Gulasz wołowy na dziko
Składniki
- 1 kg wołowiny bez kości
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 10 ziaren czarnego pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
- 100 g tłuszczu do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso z wszystkich stron, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i smażymy razem przez ok. 10 minut, następnie dodajemy posiekany lub rozgnieciony czosnek. Dolewamy połowę wywaru, wino oraz liście laurowe, ziele angielskie, paprykę ostrą oraz słodką, a także pieprz w ziarnach. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając sos wywarem. Gdy mięso jest już miękkie doprawiamy sos mąką zmieszaną ze śmietaną oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.