Składniki
- 800 g cielęciny bez kości
- 1 kg ziemniaków – najlepiej młodych
- 3 pomidory świeże, lub 1 puszka w zalewie, jeżeli używamy świeżych, to dodatkowo 1 łyżka przecieru
- pomidorowego
- 3–4 ząbki czosnku
- 250 ml białego, wytrawnego wina
- po1 łyżeczce: tymianku, rozmarynu
- pół łyżeczki bazylii
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oliw lub oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso czyścimy z błon, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, obsmażamy w dużym rondlu ze wszystkich stron. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do mięsa. Smażymy razem, mieszając przez 10 minut, następnie dodajemy wino, masło i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy posiekany czosnek, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, ew. pomidory w zalewie, przecier pomidorowy, liść laurowy, posiekane lub jeśli mamy suszone- pokruszone zioła oraz sól i pieprz. Dusimy gulasz przez godzinę, w trakcie dolewamy około szklanki wody. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone na połówki i ćwiartki ziemniaki. Jeśli sosu jest za mało, to dolewamy trochę wody. Dusimy z ziemniakami 20 minut. Dobrze jest wsypać przed podaniem pół łyżeczki świeżo posiekanych ziół.