Omlety i jajeczniceŚniadania
Jajka sadzone z wędzonym serem i pomidorami
Dzisiaj mam dla Was wyjątkową propozycje śniadaniową – proste i niebanalne Jajka sadzone z wędzonym kozim serem i pomidorami. Myślę, że może być przydatna, dostaję od Was sporo zapytań o to „co dobrego na śniadanie”, żeby przełamać kanapkowo, jajecznicowy schemat. Odpowiadam zatem przygotujcie jajka sadzone z soczystymi pomidorami i serem. Maksymalnie 10 minut pracy i wspaniałe, kolorowe danie gotowe. Do przygotowania tego śniadania sięgnąłem po kozi wędzony ser, który ma delikatną konsystencje i cudowny dymny aromat. Poniżej znajdziecie kompletny przepis.
Jajka sadzone z wędzonym serem i pomidorami
Składniki:
- 1 bułka pszenna
- 2 jajka
- 1 pomidor
- 2 plastry wędzonego koziego sera dojrzewającego lub innego ulubionego sera
- pół łyżeczki ziół np. suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na patelni rozgrzej tłuszcz np. oliwę lub olej. Pomidora najlepiej malinowego pokrój na 4 grubsze plastry. Ułóż na patelni po 2 plastry obok siebie, oprósz oregano i solą. Następnie na każdą parę pomidorów połóż po plastrze sera. Smaż 1-2 minuty.
Krok 2:
Następnie obok na patelni lub na zupełnie innej wbij jajka, smaż na małym ogniu bez przykrycia, aż białko ładnie się zetnie, a żółtko będzie płynne. Podgrzej bułkę w tosterze. Na talerzu ułóż grzanki z bułki. Nałóż na wierzch pomidora podsmażonego z serem i jajka sadzone na wierzch. Oprósz solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Podsumowując jeszcze polecam inne moje ŚNIADANIOWE przepisy!