Przepis
Składniki
- 2 l wywaru
- 700 g chudej dziczyzny (przodków zająca, sarny lub jelenia)
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 2– 6 ziaren ziela angielskiego, trochę ziaren gorczycy
- 2–3 ziarna jałowca
- 250 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy zalewamy wywarem. Gotujemy na małym ogniu z dodatkiem ziela angielskiego, gorczycy i jałowca. Zrumieniamy cebulę nad ogniem albo na płytce, włoszczyznę obieramy i płuczemy, Dodajemy wraz z cebulą do gotującego się rosołu. Gotujemy, aż do miękkości. Rosół przecedzamy. Mięso możemy zużyć do pasztecików. Do rosołu dodajemy opłukane i pokrojone pieczarki, po 5 minutach gotowania wlewamy białe wino, zagotowujemy, doprawiamy przyprawami