X

Czego szukasz?

Przepis
Napoje alkoholowe

Likier jajeczny – Ajerkoniak

Składniki

  • 500 ml spirytusu
  • 300 ml mleka pełnotłustego
  • 250 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek

Sposób przygotowania

Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mleko gotujemy, studzimy i dokładnie ubijamy z kremem jajecznym. Przelewamy do butelki, dolewamy spirytus i wstrząsamy, żeby wszystkie składniki się dobrze wymieszały. Możemy również wlewać spirytus porcjami do kremu i mieszać przy pomocy miksera. Wymieszany likier odstawiamy w zamkniętej butelce na kilka dni. Przed użycie wstrząsamy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również