X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartek

Kokosanki. Przepis krok po kroku.

Jest taki rodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota? To Kokosanki.

Klasyka polskich wypieków, królują na naszych stołach i towarzyszą kawie od kilkudziesięciu lat. Nie ma w Polsce osoby, która kokosanek nie próbowała. Chyba, że ktoś jest uczulony na wiórki kokosowe, wtedy jest usprawiedliwiony.

Do przygotowania tych pyszności potrzebnych jest pięć zupełnie podstawowych składników, które każdy znajdzie w domu. Jeżeli w domu zabraknie to wizyta w najbliższym „spożywczaku” załatwi sprawę. Przygotowując kokosanki można zagospodarować białka jajek, ponieważ żółtka zużyliśmy do jakiegoś innego dania. Czas przygotowania to jakieś 15 minut plus 25 minut pieczenia i w 40 minut mamy całą blachę cudownych ciasteczek.

W kokosankach uwielbiam ich strukturę to, że są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnąc w środku. W smaku słodkie z lekką orzechową nutą, kapitalnie pasują do popołudniowej kawy. Dobrze też się przechowują, najlepiej trzymać je w pojemniku na ciastka z pokrywą, wtedy najdłużej zachowują świeżość.

Można je szprycować na blachę z worka cukierniczego w ładne różyczki ale my poszliśmy na łatwiznę i użyliśmy małej łyżki do lodów i tak wyszło całkiem zacnie.

Kokosanki – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 białek
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania:

 Krok 1:

Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę.

Krok 2:

Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach.

Krok 3:

Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wymieszaj razem.

Krok 4:

Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak ja użyć łyżki do lodów. Pamiętaj, aby ciastka układać zawsze na papierze do pieczenia. Piecz w 170 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące! Oto więcej moich przepisów na Ciasta i ciastka Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Teresa

    Dziękuję bardzo. I to muszę sprawdzić, bo w sumie robiłam już cztery razy z trzema rodzajami wiórków… tylko nie pamiętam z których były te ładne:)
    PS. Dla jasności sytuacji i te złociste i te mniej ładne są bardzo dobre:)
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      W sumie smak najważniejszy, ale jak są ładne rumiane to cieszą oko 🙂
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

  2. Teresa

    Dlaczego czasami kokosanki wychodzą złociste a czasami takie beżowe, mniej ładne 🙂

    • Jakub Kuroń

      To chyba zależy od wiórków kokosowych. Czasami trafiają się jakieś takie kiepskiej jakości i kolor jest nie ten.
      Pozdrawiam

  3. Brygida

    Robiłam wczoraj wyszły rewelacyjnie>>>dziękuję za przepis

    • Jakub Kuroń

      Brygida,
      Dzięki za miłe słowa.
      Polecamy się na przyszłość 🙂

  4. TOJA

    ROBIŁAM WCZORAJ WYSZŁY WSPANIAŁE…DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS

  5. Aleksandra

    Uwielbiam wiórki kokosowe a ciastka wyszły pyszne. Zrobiłam je z córką i nie mogły się doczekać aż spróbują. Polecam…. mniam mniam

    • Jakub Kuroń

      Przesyłamy Kuroniowe uściski dla Ciebie i całej rodzinki.

      Trzymajcie się ciepło. Zapraszmy jak najczęściej 🙂

  6. Marta

    Chętnie bym wypróbowała przepis. Czy masło można zastąpić olejem kokosowym a cukier ksylitolem?

    • Jakub Kuroń

      Myślę, że tak. Niestey nigdy nie próbowałem takiej kombinacji i nie znam dokładnych proporcji.

      Musisz zdać się na instynkt 🙂

  7. Izabela

    Piekłam raz. Syn zachwycony. Pudło mieliśmy na cały tydzień. A z każdym dniem coraz lepsze. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

    • Jakub Kuroń

      Niezwykle nam miło 🙂

      Pozdrawiamy Was kochani 🙂

  8. Basia

    Łyżka do – super !!!!

  9. Gosia

    Witam,
    Czy bialka musza byc schlodzone ?

    • Bogusia Kuroń

      Nie, najlepsze są w temperaturze pokojowej wtedy dobrze się ubijają.

  10. Anna

    Bardzo dziekuje za przepis. Da sie zrobic z malym dzieckiem i wychodza pyszne! 🙂

    • Jakub Kuroń

      Cieszy nas to niezmiernie i zapraszamy częściej 🙂

      Pozdrawiamy

  11. Magda

    Kokosanki wyszły pyszne… A u nas schodzą w dużej ilości zanim się obejrzę

    • Jakub Kuroń

      Super, u nas też cieszą się wielkim powodzeniem 🙂

      Pozdrawiam

  12. Em

    A co można zrobić z 5 żółtek…?

  13. Arek

    No wprost przepyszne

    • Jakub Kuroń

      Wielkie dzięki za miłe słowa 🙂

      Pozdrawiamy 🙂

  14. Agnieszka

    Dziś robiłam i są Przepyszne

    • Jakub Kuroń

      Czad! Dziękujemy i zapraszamy częściej 🙂

  15. Dorota

    Kto nie lubi kokosu może dodać mielone orzechy Wychodzą równie pyszne ☺Tak właśnie próbowałam bo nie miałam kokosuPozdrawiam przepis super

    • Jakub Kuroń

      Dziękujemy za radę 🙂

      Bardzo przydatna.

      Pozdrawiam 🙂

  16. Iguszka

    Margaryna tylko dla Gagarina

    • Jakub Kuroń

      Ale w przepisie nie ma margaryny???

  17. Marta

    A jak zrobić aby kokosanki upiec w tortownicy w formie ciasta? W jakiej temperaturze i przez jaki czas piec? A może zmodyfikować coś w składnikach?

    • Jakub Kuroń

      Marta,

      Nie próbowałem upiec kokosanek w tortownicy i wolę nie wprowadzić w błąd. Nawet przy dużym doświadczeniu kuchennym takie modyfikacje z „głowy” mogą namieszać.
      I potem tylko szkoda składników.

  18. Ja

    Witam. A czy ciasteczka beda rownie pyszne piecząc na termoobiegu? Grzalka dolna nie dziala eh.

    • Bogumiła Kuroń

      Myślę, że powinno się udać, tylko gdy będziesz piekła z termoobiegiem zmniejsz temperaturę o jakieś 20 stopni.

  19. Dorota

    Przepyszne Nakładałam łyżką do lodów, wyszły idealne. Polecam

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że wszystko się udało, a kokosanki smakowały!

  20. Szczęściara

    Drogi Jacku! W swojej naiwności sądziłam,że margaryna zdobi półki sklepowe. Wierzyłam w dużą świadomość ludzi ( margarynę wyrzuć za okno). No cóż nawet kucharze idą na skróty. Pozdrawiam.
    P.S. Kokosanki w piecu, wyglądają apetycznie.

    • Jakub Kuroń

      Mam na imię Jakub i nie używam w mojej kuchni margaryny.

  21. Mycha

    A czy musi być masło czy może być margaryna do pieczenia

    • Jakub Kuroń

      Jeśli nie masz masła może być margaryna.

  22. Beata

    Są przepyszne polecam ten przepis

    • Jakub Kuroń

      Beato bardzo mi miło! Pozdrawiam

  23. Aneta

    .Wyszly sa pyszne Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Super. Polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam

  24. Aneta

    Mam tylko 250gr wiurkow musze odiac jedno bialko?

    • Jakub Kuroń

      Jak odejmiesz 1 białko powinno być OK Anetko. W razie czego pisz 🙂 Pozdrawiam

      • Aneta

        Dziekuje

      • Jakub Kuroń

        Zawsze do usług. Daj znać w komentarzu jak wyszło 🙂

  25. Beata

    Moje siedzą w piecu.. Dół się szybko przypiekl i nie wiem czy coś z nich będzie…

  26. Anna

    A z cukrem brzoziwym ubije białka?

    • Bogumiła Kuroń

      Tak ubijesz.

  27. Lucyna (nadzieja11)

    Bardzo dziękuję za przepis…przepyszne

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło!

  28. Dominika

    Czy białko ubije się na sztywno z ksylitolem?

    • Jakub Kuroń

      Tak ubijesz. 🙂

  29. Tomek

    Dziś z Żoną upiekliśmy. Są pyszne!

    • Jakub Kuroń

      Dzięki za komentarz. Polecam inne swoje przepisy 🙂 Pozdrawiam

  30. Aldi

    Mam 6 białek (( jak zmienić proporcje ??? jutro zrobię prawnusiowi niespodziankę )

    • Bogumiła Kuroń

      Nic nie zmieniaj dodaj 6 białek. Ewentualnie jeśli stwierdzisz, że masa jest za rzadka dodaj ok 30 – 40 g więcej wiórków kokosowych.

      • Aldi

        Dziękuję )))) pokażę fotki )))

  31. EwaM

    Przepyszne. Dziękuję za przepis. Już chciałam fotkę wstawiać..ale nie ma takiej opcji (?).

  32. zeta

    Dobry przepis, mam białka od chruścików, wykorzystam. Podoba mi się sposób jak można wykorzystać łyżkę do lodów, ziemniaków.

    • Bogumiła Kuroń

      Bardzo nie lubimy marnować jedzenia. A z białkiem ludzie często mają problem.

Sprawdź również