X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartek

Kokosanki. Przepis krok po kroku.

Jest taki rodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota? To Kokosanki. Klasyka polskich wypieków, królują na naszych stołach i towarzyszą kawie od kilkudziesięciu lat. Nie ma w Polsce osoby, która kokosanek nie próbowała. Chyba, że ktoś jest uczulony na wiórki kokosowe, wtedy jest usprawiedliwiony.

Do przygotowania tych pyszności potrzebnych jest pięć zupełnie podstawowych składników, które każdy znajdzie w domu. Jeśli w domu zabraknie to wizyta w najbliższym „spożywczaku” załatwi sprawę. Przygotowując kokosanki można zagospodarować białka jajek, ponieważ żółtka zużyliśmy do jakiegoś innego dania. Czas przygotowania to jakieś 15 minut plus 25 minut pieczenia i w 40 minut mamy całą blachę cudownych ciasteczek.

KOKOSANKI – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 białek
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Kokosanki

Sposób przygotowania:

 Krok 1:

Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę.

Krok 2:

Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach.

Krok 3:

Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło. Następnie wszystko razem wymieszaj.

Krok 4:

Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz np. w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak ja użyć łyżki do lodów. Pamiętaj, aby ciastka układać zawsze na papierze do pieczenia. Na koniec piecz w 170 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące!

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. To najlepsze kokosanki jakie w życiu jadłam. Podpiekłam je mocniej, by były chrupiące. Dzieci zachwycone, mąż jeszcze bardziej. Dziękuję.

  2. Dokladnie,zawsze miałam ten problem, co zrobić z nadmiarem białek. Bardzo lubię smak kokosu i delikatność bezy,więc ten przepis wprowadzam do mojego menu słodkości . Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

  3. Super przepis !!! Dziękuję. Kokosanki wyszły chrupiące, w środku mięciutkie i przede wszystkim nie za słodkie. Niebo w gębie!!!!

  4. Dziękuję bardzo. I to muszę sprawdzić, bo w sumie robiłam już cztery razy z trzema rodzajami wiórków… tylko nie pamiętam z których były te ładne:)
    PS. Dla jasności sytuacji i te złociste i te mniej ładne są bardzo dobre:)
    Pozdrawiam

  5. Dlaczego czasami kokosanki wychodzą złociste a czasami takie beżowe, mniej ładne 🙂

  6. Uwielbiam wiórki kokosowe a ciastka wyszły pyszne. Zrobiłam je z córką i nie mogły się doczekać aż spróbują. Polecam…. mniam mniam

  7. Chętnie bym wypróbowała przepis. Czy masło można zastąpić olejem kokosowym a cukier ksylitolem?

  8. Piekłam raz. Syn zachwycony. Pudło mieliśmy na cały tydzień. A z każdym dniem coraz lepsze. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

  9. Bardzo dziekuje za przepis. Da sie zrobic z malym dzieckiem i wychodza pyszne! 🙂

  10. Kokosanki wyszły pyszne… A u nas schodzą w dużej ilości zanim się obejrzę

  11. Kto nie lubi kokosu może dodać mielone orzechy Wychodzą równie pyszne ☺Tak właśnie próbowałam bo nie miałam kokosuPozdrawiam przepis super

  12. A jak zrobić aby kokosanki upiec w tortownicy w formie ciasta? W jakiej temperaturze i przez jaki czas piec? A może zmodyfikować coś w składnikach?

    • Marta,

      Nie próbowałem upiec kokosanek w tortownicy i wolę nie wprowadzić w błąd. Nawet przy dużym doświadczeniu kuchennym takie modyfikacje z „głowy” mogą namieszać.
      I potem tylko szkoda składników.

  13. Witam. A czy ciasteczka beda rownie pyszne piecząc na termoobiegu? Grzalka dolna nie dziala eh.

  14. Drogi Jacku! W swojej naiwności sądziłam,że margaryna zdobi półki sklepowe. Wierzyłam w dużą świadomość ludzi ( margarynę wyrzuć za okno). No cóż nawet kucharze idą na skróty. Pozdrawiam.
    P.S. Kokosanki w piecu, wyglądają apetycznie.

  15. Moje siedzą w piecu.. Dół się szybko przypiekl i nie wiem czy coś z nich będzie…

  16. Mam 6 białek (( jak zmienić proporcje ??? jutro zrobię prawnusiowi niespodziankę )

  17. Przepyszne. Dziękuję za przepis. Już chciałam fotkę wstawiać..ale nie ma takiej opcji (?).

  18. Dobry przepis, mam białka od chruścików, wykorzystam. Podoba mi się sposób jak można wykorzystać łyżkę do lodów, ziemniaków.

Sprawdź również