Ciasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartek
Kokosanki. Przepis krok po kroku.
Jest taki rodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota? To Kokosanki. Klasyka polskich wypieków, królują na naszych stołach i towarzyszą kawie od kilkudziesięciu lat. Nie ma w Polsce osoby, która kokosanek nie próbowała. Chyba, że ktoś jest uczulony na wiórki kokosowe, wtedy jest usprawiedliwiony.
Do przygotowania tych pyszności potrzebnych jest pięć zupełnie podstawowych składników, które każdy znajdzie w domu. Jeśli w domu zabraknie to wizyta w najbliższym „spożywczaku” załatwi sprawę. Przygotowując kokosanki można zagospodarować białka jajek, ponieważ żółtka zużyliśmy do jakiegoś innego dania. Czas przygotowania to jakieś 15 minut plus 25 minut pieczenia i w 40 minut mamy całą blachę cudownych ciasteczek.
KOKOSANKI – przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 białek
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 300 g wiórków kokosowych
- 50 g rozpuszczonego masła
Kokosanki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę.
Krok 2:
Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach.
Krok 3:
Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło. Następnie wszystko razem wymieszaj.
Krok 4:
Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz np. w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak ja użyć łyżki do lodów. Pamiętaj, aby ciastka układać zawsze na papierze do pieczenia. Na koniec piecz w 170 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące!
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<
Witam a gdy do przepisu dodam cale jajka, czy cos sie stanie z wypiekiem?
Nie wiem zawsze robiłam tylko z białek.
To najlepsze kokosanki jakie w życiu jadłam. Podpiekłam je mocniej, by były chrupiące. Dzieci zachwycone, mąż jeszcze bardziej. Dziękuję.
Bardzo dziękuję za ten przemiły komentarz i oczywiście polecam inne moje przepisy!
Dokladnie,zawsze miałam ten problem, co zrobić z nadmiarem białek. Bardzo lubię smak kokosu i delikatność bezy,więc ten przepis wprowadzam do mojego menu słodkości . Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Super przepis !!! Dziękuję. Kokosanki wyszły chrupiące, w środku mięciutkie i przede wszystkim nie za słodkie. Niebo w gębie!!!!
Dziękuję bardzo. I to muszę sprawdzić, bo w sumie robiłam już cztery razy z trzema rodzajami wiórków… tylko nie pamiętam z których były te ładne:)
PS. Dla jasności sytuacji i te złociste i te mniej ładne są bardzo dobre:)
Pozdrawiam
W sumie smak najważniejszy, ale jak są ładne rumiane to cieszą oko 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Dlaczego czasami kokosanki wychodzą złociste a czasami takie beżowe, mniej ładne 🙂
To chyba zależy od wiórków kokosowych. Czasami trafiają się jakieś takie kiepskiej jakości i kolor jest nie ten.
Pozdrawiam
Robiłam wczoraj wyszły rewelacyjnie>>>dziękuję za przepis
Brygida,
Dzięki za miłe słowa.
Polecamy się na przyszłość 🙂
ROBIŁAM WCZORAJ WYSZŁY WSPANIAŁE…DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS
Uwielbiam wiórki kokosowe a ciastka wyszły pyszne. Zrobiłam je z córką i nie mogły się doczekać aż spróbują. Polecam…. mniam mniam
Przesyłamy Kuroniowe uściski dla Ciebie i całej rodzinki.
Trzymajcie się ciepło. Zapraszmy jak najczęściej 🙂
Chętnie bym wypróbowała przepis. Czy masło można zastąpić olejem kokosowym a cukier ksylitolem?
Myślę, że tak. Niestey nigdy nie próbowałem takiej kombinacji i nie znam dokładnych proporcji.
Musisz zdać się na instynkt 🙂
Piekłam raz. Syn zachwycony. Pudło mieliśmy na cały tydzień. A z każdym dniem coraz lepsze. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Niezwykle nam miło 🙂
Pozdrawiamy Was kochani 🙂
Łyżka do – super !!!!
Witam,
Czy bialka musza byc schlodzone ?
Nie, najlepsze są w temperaturze pokojowej wtedy dobrze się ubijają.
Bardzo dziekuje za przepis. Da sie zrobic z malym dzieckiem i wychodza pyszne! 🙂
Cieszy nas to niezmiernie i zapraszamy częściej 🙂
Pozdrawiamy
Kokosanki wyszły pyszne… A u nas schodzą w dużej ilości zanim się obejrzę
Super, u nas też cieszą się wielkim powodzeniem 🙂
Pozdrawiam
A co można zrobić z 5 żółtek…?
Np. Pączki: https://kuron.com.pl/przepisy/paczki-z-przepisu-kuby/
Domowy majonez, kogel mogel, creme brulee
No wprost przepyszne
Wielkie dzięki za miłe słowa 🙂
Pozdrawiamy 🙂
Dziś robiłam i są Przepyszne
Czad! Dziękujemy i zapraszamy częściej 🙂
Kto nie lubi kokosu może dodać mielone orzechy Wychodzą równie pyszne ☺Tak właśnie próbowałam bo nie miałam kokosuPozdrawiam przepis super
Dziękujemy za radę 🙂
Bardzo przydatna.
Pozdrawiam 🙂
Margaryna tylko dla Gagarina
Ale w przepisie nie ma margaryny???
A jak zrobić aby kokosanki upiec w tortownicy w formie ciasta? W jakiej temperaturze i przez jaki czas piec? A może zmodyfikować coś w składnikach?
Marta,
Nie próbowałem upiec kokosanek w tortownicy i wolę nie wprowadzić w błąd. Nawet przy dużym doświadczeniu kuchennym takie modyfikacje z „głowy” mogą namieszać.
I potem tylko szkoda składników.
Witam. A czy ciasteczka beda rownie pyszne piecząc na termoobiegu? Grzalka dolna nie dziala eh.
Myślę, że powinno się udać, tylko gdy będziesz piekła z termoobiegiem zmniejsz temperaturę o jakieś 20 stopni.
Przepyszne Nakładałam łyżką do lodów, wyszły idealne. Polecam
Cieszę się, że wszystko się udało, a kokosanki smakowały!
Drogi Jacku! W swojej naiwności sądziłam,że margaryna zdobi półki sklepowe. Wierzyłam w dużą świadomość ludzi ( margarynę wyrzuć za okno). No cóż nawet kucharze idą na skróty. Pozdrawiam.
P.S. Kokosanki w piecu, wyglądają apetycznie.
Mam na imię Jakub i nie używam w mojej kuchni margaryny.
A czy musi być masło czy może być margaryna do pieczenia
Jeśli nie masz masła może być margaryna.
Są przepyszne polecam ten przepis
Beato bardzo mi miło! Pozdrawiam
.Wyszly sa pyszne Pozdrawiam
Super. Polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam
Mam tylko 250gr wiurkow musze odiac jedno bialko?
Jak odejmiesz 1 białko powinno być OK Anetko. W razie czego pisz 🙂 Pozdrawiam
Dziekuje
Zawsze do usług. Daj znać w komentarzu jak wyszło 🙂
Moje siedzą w piecu.. Dół się szybko przypiekl i nie wiem czy coś z nich będzie…
A z cukrem brzoziwym ubije białka?
Tak ubijesz.
Bardzo dziękuję za przepis…przepyszne
Bardzo nam miło!
Czy białko ubije się na sztywno z ksylitolem?
Tak ubijesz. 🙂
Dziś z Żoną upiekliśmy. Są pyszne!
Dzięki za komentarz. Polecam inne swoje przepisy 🙂 Pozdrawiam
Mam 6 białek (( jak zmienić proporcje ??? jutro zrobię prawnusiowi niespodziankę )
Nic nie zmieniaj dodaj 6 białek. Ewentualnie jeśli stwierdzisz, że masa jest za rzadka dodaj ok 30 – 40 g więcej wiórków kokosowych.
Dziękuję )))) pokażę fotki )))
Przepyszne. Dziękuję za przepis. Już chciałam fotkę wstawiać..ale nie ma takiej opcji (?).
Wstaw proszę zdjęcie na moim fb https://m.facebook.com/kuron.jakub/ na stronie natomiast pomyśle nad wstawianiem zdjęć. Pozdrawiam
Dobry przepis, mam białka od chruścików, wykorzystam. Podoba mi się sposób jak można wykorzystać łyżkę do lodów, ziemniaków.
Bardzo nie lubimy marnować jedzenia. A z białkiem ludzie często mają problem.