X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartek

Kokosanki. Przepis krok po kroku.

Jest taki rodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota? To Kokosanki.

Klasyka polskich wypieków, królują na naszych stołach i towarzyszą kawie od kilkudziesięciu lat. Nie ma w Polsce osoby, która kokosanek nie próbowała. Chyba, że ktoś jest uczulony na wiórki kokosowe, wtedy jest usprawiedliwiony.

Do przygotowania tych pyszności potrzebnych jest pięć zupełnie podstawowych składników, które każdy znajdzie w domu. Jeżeli w domu zabraknie to wizyta w najbliższym „spożywczaku” załatwi sprawę. Przygotowując kokosanki można zagospodarować białka jajek, ponieważ żółtka zużyliśmy do jakiegoś innego dania. Czas przygotowania to jakieś 15 minut plus 25 minut pieczenia i w 40 minut mamy całą blachę cudownych ciasteczek.

W kokosankach uwielbiam ich strukturę to, że są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnąc w środku. W smaku słodkie z lekką orzechową nutą, kapitalnie pasują do popołudniowej kawy. Dobrze też się przechowują, najlepiej trzymać je w pojemniku na ciastka z pokrywą, wtedy najdłużej zachowują świeżość.

Można je szprycować na blachę z worka cukierniczego w ładne różyczki ale my poszliśmy na łatwiznę i użyliśmy małej łyżki do lodów i tak wyszło całkiem zacnie.

Kokosanki – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 białek
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania:

 Krok 1:

Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę.

Krok 2:

Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach.

Krok 3:

Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wymieszaj razem.

Krok 4:

Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak ja użyć łyżki do lodów. Pamiętaj, aby ciastka układać zawsze na papierze do pieczenia. Piecz w 170 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące! Oto więcej moich przepisów na Ciasta i ciastka Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Dziękuję bardzo. I to muszę sprawdzić, bo w sumie robiłam już cztery razy z trzema rodzajami wiórków… tylko nie pamiętam z których były te ładne:)
    PS. Dla jasności sytuacji i te złociste i te mniej ładne są bardzo dobre:)
    Pozdrawiam

  2. Dlaczego czasami kokosanki wychodzą złociste a czasami takie beżowe, mniej ładne 🙂

  3. Uwielbiam wiórki kokosowe a ciastka wyszły pyszne. Zrobiłam je z córką i nie mogły się doczekać aż spróbują. Polecam…. mniam mniam

  4. Piekłam raz. Syn zachwycony. Pudło mieliśmy na cały tydzień. A z każdym dniem coraz lepsze. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

  5. Bardzo dziekuje za przepis. Da sie zrobic z malym dzieckiem i wychodza pyszne! 🙂

  6. Kokosanki wyszły pyszne… A u nas schodzą w dużej ilości zanim się obejrzę

  7. Kto nie lubi kokosu może dodać mielone orzechy Wychodzą równie pyszne ☺Tak właśnie próbowałam bo nie miałam kokosuPozdrawiam przepis super

  8. A jak zrobić aby kokosanki upiec w tortownicy w formie ciasta? W jakiej temperaturze i przez jaki czas piec? A może zmodyfikować coś w składnikach?

  9. Witam. A czy ciasteczka beda rownie pyszne piecząc na termoobiegu? Grzalka dolna nie dziala eh.

  10. Drogi Jacku! W swojej naiwności sądziłam,że margaryna zdobi półki sklepowe. Wierzyłam w dużą świadomość ludzi ( margarynę wyrzuć za okno). No cóż nawet kucharze idą na skróty. Pozdrawiam.
    P.S. Kokosanki w piecu, wyglądają apetycznie.

  11. Moje siedzą w piecu.. Dół się szybko przypiekl i nie wiem czy coś z nich będzie…

  12. Mam 6 białek (( jak zmienić proporcje ??? jutro zrobię prawnusiowi niespodziankę )

  13. Przepyszne. Dziękuję za przepis. Już chciałam fotkę wstawiać..ale nie ma takiej opcji (?).

  14. Dobry przepis, mam białka od chruścików, wykorzystam. Podoba mi się sposób jak można wykorzystać łyżkę do lodów, ziemniaków.

Sprawdź również