Jest taki rodzaj ciastek, na który od czasu do czasu nachodzi mnie niesłychana wręcz ochota? To Kokosanki.
Klasyka polskich wypieków, królują na naszych stołach i towarzyszą kawie od kilkudziesięciu lat. Nie ma w Polsce osoby, która kokosanek nie próbowała. Chyba, że ktoś jest uczulony na wiórki kokosowe, wtedy jest usprawiedliwiony.
Do przygotowania tych pyszności potrzebnych jest pięć zupełnie podstawowych składników, które każdy znajdzie w domu. Jeżeli w domu zabraknie to wizyta w najbliższym „spożywczaku” załatwi sprawę. Przygotowując kokosanki można zagospodarować białka jajek, ponieważ żółtka zużyliśmy do jakiegoś innego dania. Czas przygotowania to jakieś 15 minut plus 25 minut pieczenia i w 40 minut mamy całą blachę cudownych ciasteczek.
W kokosankach uwielbiam ich strukturę to, że są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnąc w środku. W smaku słodkie z lekką orzechową nutą, kapitalnie pasują do popołudniowej kawy. Dobrze też się przechowują, najlepiej trzymać je w pojemniku na ciastka z pokrywą, wtedy najdłużej zachowują świeżość.
Można je szprycować na blachę z worka cukierniczego w ładne różyczki ale my poszliśmy na łatwiznę i użyliśmy małej łyżki do lodów i tak wyszło całkiem zacnie.
Kokosanki – przepis krok po kroku
Składniki:
5 białek
120 g cukru
szczypta soli
300 g wiórków kokosowych
50 g rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę.
Krok 2:
Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach.
Krok 3:
Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wymieszaj razem.
Krok 4:
Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak ja użyć łyżki do lodów. Pamiętaj, aby ciastka układać zawsze na papierze do pieczenia. Piecz w 170 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące!
Dziękuję bardzo. I to muszę sprawdzić, bo w sumie robiłam już cztery razy z trzema rodzajami wiórków… tylko nie pamiętam z których były te ładne:)
PS. Dla jasności sytuacji i te złociste i te mniej ładne są bardzo dobre:)
Pozdrawiam
Nie próbowałem upiec kokosanek w tortownicy i wolę nie wprowadzić w błąd. Nawet przy dużym doświadczeniu kuchennym takie modyfikacje z „głowy” mogą namieszać.
I potem tylko szkoda składników.
Drogi Jacku! W swojej naiwności sądziłam,że margaryna zdobi półki sklepowe. Wierzyłam w dużą świadomość ludzi ( margarynę wyrzuć za okno). No cóż nawet kucharze idą na skróty. Pozdrawiam.
P.S. Kokosanki w piecu, wyglądają apetycznie.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Dziękuję bardzo. I to muszę sprawdzić, bo w sumie robiłam już cztery razy z trzema rodzajami wiórków… tylko nie pamiętam z których były te ładne:)
PS. Dla jasności sytuacji i te złociste i te mniej ładne są bardzo dobre:)
Pozdrawiam
W sumie smak najważniejszy, ale jak są ładne rumiane to cieszą oko 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Dlaczego czasami kokosanki wychodzą złociste a czasami takie beżowe, mniej ładne 🙂
To chyba zależy od wiórków kokosowych. Czasami trafiają się jakieś takie kiepskiej jakości i kolor jest nie ten.
Pozdrawiam
Robiłam wczoraj wyszły rewelacyjnie>>>dziękuję za przepis
Brygida,
Dzięki za miłe słowa.
Polecamy się na przyszłość 🙂
ROBIŁAM WCZORAJ WYSZŁY WSPANIAŁE…DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS
Uwielbiam wiórki kokosowe a ciastka wyszły pyszne. Zrobiłam je z córką i nie mogły się doczekać aż spróbują. Polecam…. mniam mniam
Przesyłamy Kuroniowe uściski dla Ciebie i całej rodzinki.
Trzymajcie się ciepło. Zapraszmy jak najczęściej 🙂
Chętnie bym wypróbowała przepis. Czy masło można zastąpić olejem kokosowym a cukier ksylitolem?
Myślę, że tak. Niestey nigdy nie próbowałem takiej kombinacji i nie znam dokładnych proporcji.
Musisz zdać się na instynkt 🙂
Piekłam raz. Syn zachwycony. Pudło mieliśmy na cały tydzień. A z każdym dniem coraz lepsze. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Niezwykle nam miło 🙂
Pozdrawiamy Was kochani 🙂
Łyżka do – super !!!!
Witam,
Czy bialka musza byc schlodzone ?
Nie, najlepsze są w temperaturze pokojowej wtedy dobrze się ubijają.
Bardzo dziekuje za przepis. Da sie zrobic z malym dzieckiem i wychodza pyszne! 🙂
Cieszy nas to niezmiernie i zapraszamy częściej 🙂
Pozdrawiamy
Kokosanki wyszły pyszne… A u nas schodzą w dużej ilości zanim się obejrzę
Super, u nas też cieszą się wielkim powodzeniem 🙂
Pozdrawiam
A co można zrobić z 5 żółtek…?
Np. Pączki: https://kuron.com.pl/przepisy/paczki-z-przepisu-kuby/
Domowy majonez, kogel mogel, creme brulee
No wprost przepyszne
Wielkie dzięki za miłe słowa 🙂
Pozdrawiamy 🙂
Dziś robiłam i są Przepyszne
Czad! Dziękujemy i zapraszamy częściej 🙂
Kto nie lubi kokosu może dodać mielone orzechy Wychodzą równie pyszne ☺Tak właśnie próbowałam bo nie miałam kokosuPozdrawiam przepis super
Dziękujemy za radę 🙂
Bardzo przydatna.
Pozdrawiam 🙂
Margaryna tylko dla Gagarina
Ale w przepisie nie ma margaryny???
A jak zrobić aby kokosanki upiec w tortownicy w formie ciasta? W jakiej temperaturze i przez jaki czas piec? A może zmodyfikować coś w składnikach?
Marta,
Nie próbowałem upiec kokosanek w tortownicy i wolę nie wprowadzić w błąd. Nawet przy dużym doświadczeniu kuchennym takie modyfikacje z „głowy” mogą namieszać.
I potem tylko szkoda składników.
Witam. A czy ciasteczka beda rownie pyszne piecząc na termoobiegu? Grzalka dolna nie dziala eh.
Myślę, że powinno się udać, tylko gdy będziesz piekła z termoobiegiem zmniejsz temperaturę o jakieś 20 stopni.
Przepyszne Nakładałam łyżką do lodów, wyszły idealne. Polecam
Cieszę się, że wszystko się udało, a kokosanki smakowały!
Drogi Jacku! W swojej naiwności sądziłam,że margaryna zdobi półki sklepowe. Wierzyłam w dużą świadomość ludzi ( margarynę wyrzuć za okno). No cóż nawet kucharze idą na skróty. Pozdrawiam.
P.S. Kokosanki w piecu, wyglądają apetycznie.
Mam na imię Jakub i nie używam w mojej kuchni margaryny.
A czy musi być masło czy może być margaryna do pieczenia
Jeśli nie masz masła może być margaryna.
Są przepyszne polecam ten przepis
Beato bardzo mi miło! Pozdrawiam
.Wyszly sa pyszne Pozdrawiam
Super. Polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam
Mam tylko 250gr wiurkow musze odiac jedno bialko?
Jak odejmiesz 1 białko powinno być OK Anetko. W razie czego pisz 🙂 Pozdrawiam
Dziekuje
Zawsze do usług. Daj znać w komentarzu jak wyszło 🙂
Moje siedzą w piecu.. Dół się szybko przypiekl i nie wiem czy coś z nich będzie…
A z cukrem brzoziwym ubije białka?
Tak ubijesz.
Bardzo dziękuję za przepis…przepyszne
Bardzo nam miło!
Czy białko ubije się na sztywno z ksylitolem?
Tak ubijesz. 🙂
Dziś z Żoną upiekliśmy. Są pyszne!
Dzięki za komentarz. Polecam inne swoje przepisy 🙂 Pozdrawiam
Mam 6 białek (( jak zmienić proporcje ??? jutro zrobię prawnusiowi niespodziankę )
Nic nie zmieniaj dodaj 6 białek. Ewentualnie jeśli stwierdzisz, że masa jest za rzadka dodaj ok 30 – 40 g więcej wiórków kokosowych.
Dziękuję )))) pokażę fotki )))
Przepyszne. Dziękuję za przepis. Już chciałam fotkę wstawiać..ale nie ma takiej opcji (?).
Wstaw proszę zdjęcie na moim fb https://m.facebook.com/kuron.jakub/ na stronie natomiast pomyśle nad wstawianiem zdjęć. Pozdrawiam
Dobry przepis, mam białka od chruścików, wykorzystam. Podoba mi się sposób jak można wykorzystać łyżkę do lodów, ziemniaków.
Bardzo nie lubimy marnować jedzenia. A z białkiem ludzie często mają problem.