X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyTarty, quiche i zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym . Przepis krok po kroku.

Zapiekanka makaronowa to danie, które łączy w sobie to co najlepsze w gotowaniu: szybkość przygotowania, wygodę i nieziemski smak.

 

Kolejny typ dania którego deficyt stwierdziłem na naszej stronie to zapiekanki makaronowe. Postanowiłem szybko zająć się tym niedopatrzeniem, dlatego dzisiaj na moim stole króluje zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Postanowiłem zrobić ją w jak najprostszej wersji  ale wzbogaciłem o pomidory krojone i paprykę, które z jednej strony dodadzą kwasowości oraz słodyczy. Wy swoje zapiekanki możecie dowolnie wzbogacać np. o świeżą bazylię, zielony groszek czy kukurydzę. To co mi się podoba w tym daniu to fakt, że według schematu przygotowania tej zapiekanki, możecie przygotować różne wariacje. Zamiast mięsa mielonego podsmażony kurczak, zamiast kokardek, świderki, zamiast ementalera gouda itd.

 

Przepisy na inne fajne zapiekanki znajdziesz tu:

 

Z podanych ilości przygotujesz solidne naczynie do zapiekania potrawy która smakuje dorosłym i dzieciom. Jeżeli zostanie na następny dzień…nic nie szkodzi, kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej i można zabrać ją do pracy. Jeżeli chodzi o zielony dodatek to polecałbym prostą sałatkę z sosem vinegret. Nie będzie dominować nad daniem głównym tylko wspaniale podkreślać jego smak. Kieliszek czerwonego wytrawnego wina, również jest wskazany 😉

 

Jeżeli jeszcze nie próbowałeś takiej wersji zapiekanki makaronowej, polecam wypróbować, nie pożałujesz.

 

Przepis krok po kroku poniżej:

 

Zapiekanka makaronowa. Składniki:

 

  • 200 g makaronu kokardki
  • 2 łyżki oleju roślinnego + odrobina do posmarowania formy
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 120 g sera ementaler
  • Sól, pieprz

 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko smaż, aż warzywa zmiękną. Mi zajęło to ok 5-6 minut. 

 

Dodaj pomidory i całość smaż przez ok 5 minut, aż woda z pomidorów odparuje. 

 

Dodaj makaron i wymieszaj wszystkie składniki. 

 

 

Całość przełóż do naczynia do zapiekania i posyp startym serem żółtym. Piecz w 180 °C przez 25 minut. 

 

 

Smacznego!

 

Oto inne moje przepisy na Zapiekanki

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Właśnie robię na dzisiejszy obiad , przed wrzuceniem do piekarnika zaleje jeszcze sosikiem beszamelowym , napewno będzie pyszne

  2. Danie bardzo sycące. Trzeba bardziej doprawić moim zdaniem. Ja dodałam jedno małe suszone chilli,włoską przyprawę z czosnkiem, poza czosnkiem swieżym dałam też czarny sfermentowany 2 ząbki i trochę suszonych pomidorów sproszkowanych i pieprz i sól jak w przepisie. Dałam 250g makaronu na tą samą ilość mięsa i było bardzo smaczne. Po prostu wg mnie więcej przypraw, ziół.

  3. Idealnie dobrana ilość mięsa na taka ilość makaronu. Dla mnie trochę za mało przyprawy, nadającej smak i wyraz daniu. Ogólnie ok.

  4. Przeglądam przepisy i wpadł mi w ręce ten, jutro robię na obiad zapiekane i mam nadzieję że wyjdzie

  5. Kolejny raz zrobiłam obiad według twojego przepisu 🙂 i znowu się nie zawiodłam 🙂 zapiekanka pycha

  6. Ja robię podobnie tylko zalewam sosem beszamelowym własnej roboty.

  7. a ja robię dzisiaj myślę że będzie bardzo dobra 🙂

  8. Właśnie na obiad zrobiłam zapiekankę wg przepisu. Wszystkim smakowało bez wyjątku. Syn do tego zrobił sos czosnkowy na jogurcie i tym polewał zapiekankę. Pychota

  9. Zrobiłam wczoraj zapiekankę według przepisu i wyszła przepysznie,polecam

  10. Robię podobnie, z tym że nie odparowuję wody z pomidorów, a nawet trochę dolewam soku pomidorowego. Do tego wrzucam surowy makaron, który „w czasie pieczenia gotuje się” w soku pomidorowym. Jest wtedy przepyszny, polecam.

Sprawdź również