X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyTarty, quiche i zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym . Przepis krok po kroku.

Zapiekanka makaronowa to danie, które łączy w sobie to co najlepsze w gotowaniu: szybkość przygotowania, wygodę i nieziemski smak.

 

Kolejny typ dania którego deficyt stwierdziłem na naszej stronie to zapiekanki makaronowe. Postanowiłem szybko zająć się tym niedopatrzeniem, dlatego dzisiaj na moim stole króluje zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Postanowiłem zrobić ją w jak najprostszej wersji  ale wzbogaciłem o pomidory krojone i paprykę, które z jednej strony dodadzą kwasowości oraz słodyczy. Wy swoje zapiekanki możecie dowolnie wzbogacać np. o świeżą bazylię, zielony groszek czy kukurydzę. To co mi się podoba w tym daniu to fakt, że według schematu przygotowania tej zapiekanki, możecie przygotować różne wariacje. Zamiast mięsa mielonego podsmażony kurczak, zamiast kokardek, świderki, zamiast ementalera gouda itd.

 

Przepisy na inne fajne zapiekanki znajdziesz tu:

 

Z podanych ilości przygotujesz solidne naczynie do zapiekania potrawy która smakuje dorosłym i dzieciom. Jeżeli zostanie na następny dzień…nic nie szkodzi, kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej i można zabrać ją do pracy. Jeżeli chodzi o zielony dodatek to polecałbym prostą sałatkę z sosem vinegret. Nie będzie dominować nad daniem głównym tylko wspaniale podkreślać jego smak. Kieliszek czerwonego wytrawnego wina, również jest wskazany 😉

 

Jeżeli jeszcze nie próbowałeś takiej wersji zapiekanki makaronowej, polecam wypróbować, nie pożałujesz.

 

Przepis krok po kroku poniżej:

 

Zapiekanka makaronowa. Składniki:

 

  • 200 g makaronu kokardki
  • 2 łyżki oleju roślinnego + odrobina do posmarowania formy
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 120 g sera ementaler
  • Sól, pieprz

 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko smaż, aż warzywa zmiękną. Mi zajęło to ok 5-6 minut. 

 

Dodaj pomidory i całość smaż przez ok 5 minut, aż woda z pomidorów odparuje. 

 

Dodaj makaron i wymieszaj wszystkie składniki. 

 

 

Całość przełóż do naczynia do zapiekania i posyp startym serem żółtym. Piecz w 180 °C przez 25 minut. 

 

 

Smacznego!

 

Oto inne moje przepisy na Zapiekanki

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Marse21

    Kolejny raz zrobiłam obiad według twojego przepisu 🙂 i znowu się nie zawiodłam 🙂 zapiekanka pycha

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, ze Ci smakowało. Wszystkie przepisy na stronie są przeze mnie wymyślone i przetestowane więc jest szansa, że reszta też Ci podpasuje mamy widocznie podobne gusta kulinarne 😉

  2. Byqu84

    Ja robię podobnie tylko zalewam sosem beszamelowym własnej roboty.

  3. Ana

    Fajny, szybki przepis 🙂 Polecam!!!!! Szczególnie wtedy, gdy brak czasu na gotowanie.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło! Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów 🙂

  4. Edek

    Narobiliście mi takiego smaka, że dzisiaj robię na obiad

    • Jakub Kuroń

      Życzę smacznego!

  5. Agujan

    No to mam pomysł na jutrzejszy obiadek. Moi synowie uwielbiają zapiekanki!!!

  6. Anna

    o wiele lepiej smakuje nie mieszane tylko z podziałem na warstwy!

  7. Marcin

    Jest super dzisiaj robię trzeci raz

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło! Pozdrawiam

  8. joanna orzanna

    a ja robię dzisiaj myślę że będzie bardzo dobra 🙂

    • Jakub Kuroń

      Daj znać czy Ci smakowało 🙂

  9. Katrin

    Właśnie na obiad zrobiłam zapiekankę wg przepisu. Wszystkim smakowało bez wyjątku. Syn do tego zrobił sos czosnkowy na jogurcie i tym polewał zapiekankę. Pychota

  10. Renata

    Zrobiłam wczoraj zapiekankę według przepisu i wyszła przepysznie,polecam

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło! Pozdrawiamy

  11. elam

    Robię podobnie, z tym że nie odparowuję wody z pomidorów, a nawet trochę dolewam soku pomidorowego. Do tego wrzucam surowy makaron, który „w czasie pieczenia gotuje się” w soku pomidorowym. Jest wtedy przepyszny, polecam.

    • Jakub Kuroń

      Twoja zapiekanka na pewno wychodzi przepysznie!

  12. Mike

    Ile makaronu?

    • Jakub Kuroń

      200 g Dzięki za komentarz już poprawiłem w przepisie! Pozdrawiam

  13. Dana

    Wygląda smakowicie,już mam ochotę troszkę podjeść.

Sprawdź również