X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyTarty, quiche i zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym . Przepis krok po kroku.

Zapiekanka makaronowa to danie, które łączy w sobie to co najlepsze w gotowaniu: szybkość przygotowania, wygodę i nieziemski smak.

Kolejny typ dania którego deficyt stwierdziłem na naszej stronie to zapiekanki makaronowe. Postanowiłem szybko zająć się tym niedopatrzeniem, dlatego dzisiaj na moim stole króluje zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Postanowiłem zrobić ją w jak najprostszej wersji  ale wzbogaciłem o pomidory krojone i paprykę, które z jednej strony dodadzą kwasowości oraz słodyczy. Wy swoje zapiekanki możecie dowolnie wzbogacać np. o świeżą bazylię, zielony groszek czy kukurydzę. To co mi się podoba w tym daniu to fakt, że według schematu przygotowania tej zapiekanki, możecie przygotować różne wariacje. Zamiast mięsa mielonego podsmażony kurczak, zamiast kokardek, świderki, zamiast ementalera gouda itd.

Z podanych ilości przygotujesz solidne naczynie do zapiekania potrawy która smakuje dorosłym i dzieciom. Jeżeli zostanie na następny dzień…nic nie szkodzi, kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej i można zabrać ją do pracy. Jeżeli chodzi o zielony dodatek to polecałbym prostą sałatkę z sosem vinegret. Nie będzie dominować nad daniem głównym tylko wspaniale podkreślać jego smak. Kieliszek czerwonego wytrawnego wina, również jest wskazany 😉

Jeżeli jeszcze nie próbowałeś takiej wersji zapiekanki makaronowej, polecam wypróbować, nie pożałujesz.

Zapiekanka makaronowa

Składniki:

  • 200 g makaronu kokardki
  • 2 łyżki oleju roślinnego + odrobina do posmarowania formy
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 120 g sera ementaler
  • Sól, pieprz

Krok 1:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko smaż, aż warzywa zmiękną. Mi zajęło to ok 5-6 minut. 

Krok 1:

Dodaj pomidory i całość smaż przez ok 5 minut, aż woda z pomidorów odparuje. 

Krok 2:

Dodaj makaron i wymieszaj wszystkie składniki. 

Krok 3:

Całość przełóż do naczynia do zapiekania i posyp startym serem żółtym. Piecz w 180 °C przez 25 minut. 

Smacznego!

Oto inne moje przepisy na Zapiekanki

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Właśnie robię na dzisiejszy obiad , przed wrzuceniem do piekarnika zaleje jeszcze sosikiem beszamelowym , napewno będzie pyszne

  2. Danie bardzo sycące. Trzeba bardziej doprawić moim zdaniem. Ja dodałam jedno małe suszone chilli,włoską przyprawę z czosnkiem, poza czosnkiem swieżym dałam też czarny sfermentowany 2 ząbki i trochę suszonych pomidorów sproszkowanych i pieprz i sól jak w przepisie. Dałam 250g makaronu na tą samą ilość mięsa i było bardzo smaczne. Po prostu wg mnie więcej przypraw, ziół.

  3. Idealnie dobrana ilość mięsa na taka ilość makaronu. Dla mnie trochę za mało przyprawy, nadającej smak i wyraz daniu. Ogólnie ok.

  4. Przeglądam przepisy i wpadł mi w ręce ten, jutro robię na obiad zapiekane i mam nadzieję że wyjdzie

  5. Kolejny raz zrobiłam obiad według twojego przepisu 🙂 i znowu się nie zawiodłam 🙂 zapiekanka pycha

  6. Ja robię podobnie tylko zalewam sosem beszamelowym własnej roboty.

  7. a ja robię dzisiaj myślę że będzie bardzo dobra 🙂

  8. Właśnie na obiad zrobiłam zapiekankę wg przepisu. Wszystkim smakowało bez wyjątku. Syn do tego zrobił sos czosnkowy na jogurcie i tym polewał zapiekankę. Pychota

  9. Zrobiłam wczoraj zapiekankę według przepisu i wyszła przepysznie,polecam

  10. Robię podobnie, z tym że nie odparowuję wody z pomidorów, a nawet trochę dolewam soku pomidorowego. Do tego wrzucam surowy makaron, który „w czasie pieczenia gotuje się” w soku pomidorowym. Jest wtedy przepyszny, polecam.

Sprawdź również