Ciasta i ciastkaWielkanoc
Prosty mazurek z kremem kajmakowym
PROSTY MAZUREK Z KREMEM KAJMAKOWYM
Ilość porcji: 8
Składniki:
(foremka 28 cm)
KRUCHE CIASTO:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 żółtko
MASA:
- 400 g kajmaku z puszki
- 100 g mascarpone
- 200 g powideł np. porzeczkowych
Prosty mazurek z kremem kajmakowym
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, aromat, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Następnie przy pomocy widelca ponakłuwaj spód. Piecz 20 -25 minut w temperaturze 180 ° C. Ciasto ma się zarumienić. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2:
Następnie na wystudzone ciasto wyłóż powidła.
Krok 3:
W misce przy pomocy miksera wymieszaj kajmak z mascarpone na gładką masę. Następnie przełóż masę na warstwę powideł i dokładnie rozprowadź na całej powierzchni. Udekoruj mazurka orzechami, drobnymi suszonymi owocami lub tak jak ja wcześniej upieczoną bezą. Następnie włóż do lodówki na noc.
Prosty mazurek z kremem kajmakowym
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<
Super mazurek! Dodaję do ulubionych 🙂