X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Prosty mazurek z kremem kajmakowym

Dzisiaj mam dla Was kapitalny przepis na Wielkanocnego mazurka. Jest to wypiek, który obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Aby przełamać słodki smak, do ciasta dodałam konfiturę porzeczkową i odrobinę aromatu wanilii. Do przygotowania mazurka nie potrzebujesz dużo czasu i wielkich umiejętności. To ciasto zawsze się udaje. Z naszych przepisów  powstają bez wątpienia pyszne wielkanocne wypieki oraz inne ciasta. 

PROSTY MAZUREK Z KREMEM KAJMAKOWYM 

Ilość porcji: 8

Składniki:

(foremka 28 cm)

KRUCHE CIASTO:

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 żółtko

MASA:

  • 400 g kajmaku z puszki
  • 100 g mascarpone
  • 200 g powideł np. porzeczkowych

Prosty mazurek z kremem kajmakowym

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, aromat, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Następnie przy pomocy widelca ponakłuwaj spód. Piecz 20 -25 minut w temperaturze 180 ° C. Ciasto ma się zarumienić. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 2:

Następnie na wystudzone ciasto wyłóż powidła. 

Krok 3:

W misce przy pomocy miksera wymieszaj kajmak z mascarpone na gładką masę. Następnie przełóż masę na warstwę powideł i dokładnie rozprowadź na całej powierzchni.  Udekoruj mazurka orzechami, drobnymi suszonymi owocami lub tak jak ja wcześniej upieczoną bezą. Następnie włóż do lodówki na noc. 

Prosty mazurek z kremem kajmakowym

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również